SPECIJALISTA opšte medicine dr Snežana Knežević, izabrani lekar u ambulanti kraljevačkog Doma zdravlja, na nedavno održanom Svetskom skupu Udruženja lekara opšte i porodične medicine (WONCA) u Bratislavi, za svoj naučni rad dobila je prestižnu nagradu Montegut award, kao pobednica u evropskom regionu.

Kraljevačka doktorka predstavljena je i na Naučnom odboru, a nagrada joj je uručena na svečanom zatvaranju ove konferencije, koja je okupila više od 1.900 lekara iz celog sveta.

- Veoma sam počastvovana jer sam izabrana među mnogo ambicioznih, posvećenih i stručnih kolega, aktivnih u naučnoistraživačkom radu.

Imala sam pet stručnih radova, čiji su koautori moje koleginice, doktorke Slađana Virijević, Biljana Srećković i Ljiljana Đurović, uz podršku dr Slavice Virijević, a jedan je proglašen za najbolji - kaže dr Snežana Knežević. - Nagradu posvećujem svojoj deci, koja su mi ohrabrenje da još značajnije doprinesem opštoj praksi, istraživanjima, publikovanju radova, aktivnostima Sekcije opšte medicine, razvoju struke i borbi protiv nasilja nad ženama.

Pročitajte još: Priznanje dr Ivanu Bojoviću

Kao predstavnik Srbije, doktorka Knežević, članica svetske WONCA interesne grupe za borbu protiv nasilja nad ženama, prisustvovala je i godišnjem sastanku specijalne grupe, na kojem je usvojen plan aktivnosti za narednu godinu.

- Postala sam član Evropske mreže za istraživanja u opštoj praksi, što će doprineti da moji naučnoistraživački radovi dopru do još većeg broja zainteresovanih čitalaca i budućih saradnika - dodala je dr Knežević, i zahvalila doktorima Veri Pertot, Petru Stanojeviću, Slavoljubu Živanoviću i Ivanu Gajoviću, kao i Domu zdravlja Kraljevo, jer su je, kako kaže, moralno podržali, ohrabrili i podsećali da ne zaboravi svoje vrednosti.

SVETSKO UDRUŽENjE

SVETSKO udruženje lekara opšte i porodične medicine - WONCA, osnovano je 1972. godine i sastoji se od članova 102 države sa više od 500.000 lekara opšte prakse. Organizacija je podeljena na sedam regiona, od kojih evropski ima 120.000 članova iz 47 udruženja i organizacija. Misija WONCA je poboljšanje kvaliteta života pacijenata obezbeđivanjem boljih uslova zdravstvene zaštite putem konferencija, podrškom razvoju akademskih zajednica zemalja članica, edukacijom i naučnoistraživačkim radom lekara.