Najotrovnija evropska zmija - poskok, uhvaćena je u sredu u vranjskom naselju Sobina, u dvorištu porodične kuće.

Otrovnicu su primetili ukućani koji su najpre ovaj slučaj prijavili komunalnoj policiji, a koja je zatim u pomoć pozvala Specijalizovanu ekipu iz Vladičinog Hana koja godinama interveniše u sličnim situacijama.

Prema rečima Vladice Stankovića, predsednika Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine "Poskok", po pozivu su izašli na teren i uspli da sklone otrovnu zmiju.

- Poskoka smo pronašli u dvorištu te porodične kuće, gde su se igrala deca. Ujedno sam iskoristio priliku da im održim kratko predavanje o tome kako da se ponašaju ukoliko nalete na otrovnu zmiju. Stariji se plaše, pa pobegnu, a deca su često radoznala i hoće da priđu, dodirnu zmiju... te smo im objasnili da to nikako ne rade i da takav slučaj odmah prijave roditeljima - navodi Stanković za Telegraf.rs.

On napominje da je poskok najotrovnija zmija ne samo u Srbiji, već i u Evropi, a navodi i po čemu je specifičan, kako biste ga lakše prepoznali.

- Poskok ima upečatljive šare koje su u obliku romboida, mačkolike oči, kao i druge otrovnice. Otrovne zmije su inače kraće, deblje i tromije - objašnjava naš sagovornik.

Facebook/Vladica Stanković

Stanković navodi da tragovi ujeda zmije obično krvare, da se brzo javljaju bol i oteklina, a da su simptomi znojenje, ubrzano disanje, opšta slabost, kao i povraćanje i gubitak svesti.

Facebook/Vladica Stanković


- Ako vas ujede otrovnica, kao prvu pomoć treba da primenite istiskivanje mesta ujeda do pojave sukrvice, kao kada stiskate bubuljicu. Nikako ne treba isisavati ranu. Treba uzimate što više vode, alkohol nikako. Nakon ukazane prve pomoći, osoba treba da potraži pomoć lekara. Kada je povređeni udaljen od naseljenog mesta po desetak kilometara, rana može da se podveže iznad mesta ujeda, ako su u pitanju noge ili ruke, što najčešće i jeste slučaj - savetuje Stanković.

(Telegraf.rs)