IZ Srbije se u sredu lako izlazilo. I oni koji su se vraćali sa odmora nisu čekali dugo. Na gotovo svim graničnim prelazima nije bilo većeg zadržavanja. Granica se prelazila u proseku za 30 minuta. Prethodnog, a po svoj prilici i narednog vikenda, situacija će biti drugačija. U danu smene turista u koloni se čeka i po nekoliko sati. U špicu, stručnjaci savetuju da se biraju alternativni putni pravci i granični prelazi.

Ko na put kreće u četvrtak ili petak, ka Hrvatskoj ili Severnoj Makedoniji, može se nadati usputnim radovima na auto-putu. Već od subote, tvrde u "Putevima Srbije", putare na ovim deonicama neće sretati. Situaciju na graničnim prelazima, vozači mogu da pogledaju na portalima AMSS i MUP Srbije, u realnom vremenu.

Turisti koji kreću put Grčke, moraju da savladaju dve granice, a taj pravac je jedan od najopterećenijih. Iako se može i preko Bugarske, najkraći je put preko Severne Makedonije, sa kojom Srbija ima pet drumskih i jedan železnički granični prelaz. Najfrekventniji je Preševo -Tabanovci.

PROČITAJTE JOŠ - GUŽVE NA GRANICI: Na Gradini na izlaz putnička vozila čekaju jedan sat

- Na tom prelazu trenutno su u toku radovi sa srpske strane granice, jer se pripremaju uslovi za uvođenje zajedničkih kontrola, što će dodatno smanjiti čekanja - kažu u Upravi carina. - Radovi ne utiču na promet putnika. Na ovom putnom pravcu putnici mogu da se odluče i za manje prometan prelaz Prohor Pčinjski. Da biste do njega stigli potrebno je da se isključite sa magistralnog puta Vranje - Skoplje na 10. kilometru, u selu Davidovac, a potom pratite table sa oznakama za granični prelaz i manastir Sveti Prohor Pčinjski, koji su udaljeni 30 kilometara.

Putnike od mora deli i grčka granice. Evzoni je najveći i najopterećeniji prelaz, a naši vozači skrenu ponekad i preko Dojrana.

Ko putuje u Crnu Goru najčešće bira prelaz Gostun, preko koga je samo tokom proteklog vikenda prešlo oko 50.000 putnika, više od 10.000 automobila, kao i više od 300 autobusa.

- Umesto preko prelaza Gostun, do crnogorskog primorja možete doći i preko prelaza Jabuka i Špiljani koji su u funkciji 24 časa - napominju u Upravi carina. - Jabuka je udaljena oko 20 kilometara od Prijepolja, dok su Špiljani na 150 kilometara od Kraljeva. Da biste došli do prelaza Špiljani, potrebno je da se sa puta Raška - Novi Pazar isključite, a potom kod mesta Ribarići skrenete na deo puta koji vas vodi ka tom graničnom prelazu.

Turisti rešeni da se okupaju u Jadranu, ali na hrvatskoj obali, mogli bi da zaobiđu prelaz Batrovci. Prelaz Šid je jedina veća alternativa, ali je zato i on prilično opterećen.

- Mnogo brže i efikasnije u Hrvatsku možete da stignete ukoliko odaberete jedan od manjih graničnih prelaza na kojima nema teretnog saobraćaja, poput Ljube ili Sota - poručuju carinici. - Treba imati u vidu da je deo auto-puta kod Šida, gde bi inače trebalo da se isključite, trenutno zatvoren zbog radova. Zato je najbolje da kod Kuzmina izađete sa auto-puta i kada stignete u prvo veliko mesto Kukujevce, pratite oznaku za Erdevik, preko koga direktno izlazite na granični prelaz Ljuba. Na sličan način možete da stignete i do prelaza Sot, jer ćete u mestu Erdevik videti putokaz i za taj granični prelaz.

Sa najfrekventnijeg prelaza na severu zemlje Horgoša putnicima savetuju da se tokom turističke sezone radije opredele za - Horgoš 2, Bačke Vinograde, Bajmok, Đalu, pa i Kelebiju - preko kojih je promet putnika znatno manji.

- Da bi se pritisak putnika na granični prelaz Horgoš smanjio, radno vreme manjih prelaza u blizini, Horgoša 2 i Bačkih Vinograda je u periodu od 22. do 29 jula produženo, pa sada rade od 7 do 22 časa, dok će radno vreme prelaza Bajmok od 1. do 7. avgusta biti od 7 do ponoći - kažu u Upravi carina.

Sa Bugarskom Srbija ima pet drumskih i jedan železnički granični prelaz. Najpoznatiji je Gradina kod Dimitrovgrada, a sve češće se koristi i prelaz Ribarci u blizini Bosilegrada. I jedan i drugi rade non-stop.

- Granični prelaz Gradina je jedan od najvećih u našoj zemlji - kažu carinici. - Prošlog vikenda je preko tog prelaza prešlo 135.000 putnika, a očekuje se da će krajem ove sedmice broj putnika biti rekordan tokom ovogodišnje letnje sezone, jer je slično bilo i prošle godine. Tada je najprometniji vikend zabeležen upravo u poslednjoj nedelji jula, kada je preko prelaza Gradina prešlo čak 250.000 putnika u oba pravca.

PROČITAJTE JOŠ - SEZONA GODIŠNjIH ODMORA: Pojačan saobraćaj na autoputu u pravcu ka Makedoniji, kao i na Ibarskoj magistrali

NAPLATNE RAMPE

POVEĆANjEM broja korisnika TAG uređaja (elektronska naplata) kao i puštanjem u rad nove naplatne rampe na izlasku iz Beograda u pravcu Niša, čekanje na naplatnim rampama je manje nego ranijih godina.

Tokom letnji meseci, gužva se pravi na rampi Doljevac, pa se dešava i da radnici ručno ispisuju račun. I to kako bi ubrzali protok.

RADOVI JOŠ NEDELjU DANA

DIREKTOR JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak je izjavio da će do narednog vikenda biti završeni svi radovi na auto-putu Beograd - Niš i da na ključnim deonicama neće biti radova do kraja avgusta, tj. završetka turističke sezone.

Putari trenutno rade i na deonicama državnih puteva Brza Palanka - Kladovo, Svođa - Vlasotince, Pakovraća - Užice,Užice - Bela zemlja, Irig - Ruma, Sjenica - Prijepolje, Lebane - Bojnik, Lebane - Medveđa, Smederevska Palanka - Velika Plana, Majdanpek - Kučevo, Bor - Zaječar, a saobraćajnica kod Leskovca počeće da se radi po završetku procedure odabira izvođača oko 20. avgusta.