SVAKI učenik opštine Despotovac, koji je završio osmi razred, dobio je na poklon knjigu "Matematika je tu za sve", autora profesora matematike Borisava Simića i Dragomira Miloševića. Knjiga, koju je štampala opština, prvenstveno je namenjena osmacima, kako bi se vežbanjem zadataka spremili za malu maturu, ali je dobra i kao osnova za školovanje u srednjoj školi.

- Ona sadrži 345 interesantnih zadataka, namenjenih svim uzrastima, pripremne zadatke, celokupno osnovnoškolstvo gradivo u kratkim crtama uz obrađene primere i 120 primera zadataka koji su bili ili bi mogli da budu na prijemnom ispitu - kaže Borisav Simić (82) iz Jagodine, profesor matematike u penziji.

PROČITAJTE JOŠ - Matematika nije bauk za đake


Njegovu knjigu "Izađi na crtu matematičkom zadatku", koju je takođe štampala opština Despotovac, prošle godine dobili su svi svršeni srednjoškolci iz Despotovca, a pretprošle "Matematika je večita". Simić je u prosveti radio 42 godine, a toliko ima i objavljenih knjiga o matematici. Njegove knjige su zanimljive, jer zadatke prate priče, odnosno njeni učesnici daju ideje kako da se stigne do rešenja, što nije slučaj u redovnim udžbenicima. Na taj način on drži pažnju đaka.

- Matematički zadaci su kao mostovi. Može da se pođe na jednu stranu da bi se stiglo na drugu, ili da se krene od druge strane. Matematiku treba voleti. Ona je svuda. Svim naukama je osnova. Iako je i sluškinja svih nauka, u svakoj prilici njoj pripada prvo mesto, jer osvetljava put dolaska do rešenja - poetičan je Simić.

Njegova želja je da pokuša da opovrgne uobičajeno mišljenje da je matematika suvoparna, apstraktna i dosadna. Nju, ocenjuje, ne čine samo brojevi. Matematika se primenjuje kad god neko traži strategiju koja ga vodi do pobede. Simić zato apeluje na profesore da pokažu zanimljivo lice matematike.