NAKON nedelju dana udarničkog rada i predivnog druženja, akcijaši iz Beograda, Kruševca, Kumanova, Ohrida, Lopara, Bijeljine, Kranja, Celja i drugih mesta bivše Jugoslavije u nedelju su napustili brigadirsko naselje "Laki i Bane" u Novom Pazaru i, puni utisaka i sa suzama u očima, krenuli svojim kućama, uz zavet da će iduće godine ponovo doći.

PROČITAJTE JOŠ - I danas su potrebne radne akcije

- Sve je bilo onako kako se samo poželeti može. Pokazali smo da radne akcije nisu samo obeležje socijalizma, već i današnjih dana i današnje mladosti. Uveren sam da će mladi na ovaj način i ubuduće graditi našu zemlju i ono što je posebno značajno: zajedništvo, drugarstvo, multietničnost, ljubav i prijateljstvo. Ovo je bila samo proba za veliku akciju koju ćemo, nadam se, organizovati iduće godine, kada će u Novi Pazar doći još više mladih iz još više gradova, "od Vardara pa do Triglava". Hvala svima koji su nam pomogli - kaže idejni tvorac i komandant ORA "Ribarići 2019" Kasim Zoranić.

PROČITAJTE JOŠ - Novi brigadiri uređuju plaže

- Kad god budem pomislio na Novi Pazar, setiću se predivnih ljudi i topline s kojom su nas dočekali. S mnogima od njih ću ostati u kontaktu. Setiću se i našeg doprinosa uređenju buduće plaže na Ribarićkom jezeru, arheološkog lokaliteta Gradina, Starog Rasa, Rekreacionog centra i predivnih spomenika kulture koje smo obišli, a koji su pod zaštitom Uneska. Da nisam bila ovde, ne bih ni znala da ovaj kraj poseduje toliko kulturno blago - rekla je Tea Petkovska, brigadirka iz Ohrida.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac sijao je od zadovoljstva.

- ORA "Ribarići" je na predivan način i u najboljem svetlu predstavio naš grad i naše sugrađane širom Srbije, bivše Jugoslavije i Evrope. Naši akcijaši će, siguran sam, biti najbolji promoteri naših turističkih potencijala i gostoprimstva Novopazaraca, i učinićemo sve da iduće godine organizujemo još veći ORA - kaže Biševac.

Među brigadirima je bila i Pelka Tešić iz Lopara, stara 76 godina:

- Celog života sam bila akcijaš i još se ne predajem. Uvek su mi najteže padali rastanci, a tako je i sada. Deo mene ostaje u Novom Pazaru, i zato sam tužna, ali sam i srećna što sam bila ovde i dala svoj doprinos uređenju grada i zbližavanju ovog dela Srbije i moje Bosne i Hercegovine. Bez obzira na godine, doći ću ponovo.

LjAJIĆ: NASTAVLjAMO ZAPOČETO

BRIGADIRE u kampu "Laki i Bane" obišao je i potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, koji je istakao da ORA "Ribarići 2019" afirmiše Novi Pazar, dobrosusedske odnose, prijateljstva, entuzijazam i dobru energiju. On je rekao da će započeto biti nastavljeno i naglasio da je ministarstvo na čijem je čelu već obezbedilo 20 miliona dinara za nastavak radova na uređenju obala Ribarićkog jezera. Možda će se već idućeg leta Novopazarci kupati na "svom moru".