UMESTO francuskim konjakom, princ Nikola Petrović, unuk kralja Nikole, magarećim mlekom nazdravio je s gostima na otvaranju prvog muzeja magaraca u Crnoj Gori, sa centrom za posetioce, smeštenog na imanju Darka Saveljića, u selu Martinići kod Danilovgrada.

- Ja sam jedini princ na svetu koji je otvorio Muzej magaraca, i ponosan sam na to - kazao je Nikola Petrović.

Pročitajte još: Uči fazane da beže od lovaca

Za četiri godine postojanja, farmu je posetilo više od 57.000 ljudi. Preporučuju je "Lonli planet" i "Trip advajzer", a odnedavno je i avio-kompanija "Rajaner" stavila na listu 11 destinacija koje treba posetiti. Prioritet je zaštita magaraca od izumiranja, ali i edukacija posetilaca. Na farmi se nudi besplatna pomoć porodicama koje imaju autističnu decu. Tu se proizvodi lekovito magareće mleko, koje je dostupno mališanima koji imaju povišen nivo šećera u krvi. U petak se moglo čuti da mleko leči ili ublažava simptome kašlja, bronhitisa, astme, ekcema, alergija, psorijaze, povoljno utiče na oporavak organizma tokom zračenja ili korišćenja citostatika. Gotovo polovinu ukupno proizvedenog mleka Saveljići doniraju za obolele od najtežih bolesti i za decu obolelu od dijabetesa, dok se ostatak prodaje da bi se obezbedila održivost farme.

Pročitajte još: DREVNA SVETKOVINA KOD KRUPNjA: Po dukat za Aleksandra i Andrijanu

U Muzeju se, pored farme sa mulcima i neotesancima, nalaze oruđa koja su se koristila u polju, a čija je pogonska snaga upravo bio magarac. Radi se o kosama, magarećim dvokolicama, plugovima, samarima...

- Moja farma nije klasična, gde se životinje tretiraju hemijskim preparatima i drže vezane. Ovde magarci žive slobodno, imaju na raspolaganju hektare pašnjaka, a dohranjuju se samo senom. Žive moderno, kako i dolikuje u 21. veku - kaže Saveljić.

Foto "Fejsbuk" Princ Nikola (u sredini) na otvaranju muzeja

Ulaznica za Muzej je kilogram šargarepa ili jabuka po osobi, koje će se davati magarcima kao poslastica.

Magarci su u Crnoj Gori postali žrtva modernizacije, pa već godinama svoje mesto ustupaju terenskim vozilima. Sve ih je manje, ali, na sreću, pojavio se Darko Saveljić kao spasilac. Otvorio je prvo farmu, a sada i muzej, pa je tako ovim životinjama produžen vek.

LELEK

Iako magarce bije glas da su spori i tvrdoglavi, nekada su bili najtraženije životinje, a oni koji su ih držali bili su neobično vezani za njih. Tako je čuveni šaljivdžija iz Pješivaca kod Nikšića Maksim Backović lelekao za svojim magarcem koji se survao u provaliju sa punim tovarom smokava:

- O, brate po nevolji, mučeniče i tegobniče, olakšice svakoga tereta, i oslonče svakog doma, uskoči, a ne iskoči, nego ostade među kamenjem, da te raznose vuci i gavrani. Neka ti je slava, naš hranioče!