Vreme i rat nisu ubili drugarstvo

M. NIĆIFOROVIĆ

17. 07. 2019. u 12:15

Време и рат нису убили другарство

Foto M. Halilović

U Novom Pazaru se, posle 40 godina, okupili klasići srednje vojne škole "Maršal Tito" iz Sarajeva. Mnogi su kao vojnici tokom devedesetih bili na različitim stranama, ali su ostali prijatelji

KROZ centar Novog Pazara, u majicama sa grbom svoje nekadašnje škole i grbom grada na Jošanici, "promarširali" su pripadnici 28. klase Srednje vojne škole kopnene vojske u Sarajevu. Okupili su, kažu, se da obeleže 40 godina od početka školovanja. Decenije, ratni vihor i daljina nisu ugrozili njihovo prijateljstvo, stečeno u sarajevskoj kasarni "Maršal Tito". Neki su se čak malo zbunili kada su ugledali sebilj (javnu česmu) isti kao onaj na Baščaršiji, koji im je, kad su došli u nepoznat grad ispod Trebevića, bio jedini orijentir.

Posle postrojavanja i smotre na gradskom bedemu, raport su, kao nekad, predali nekadašnjem načelniku klase, tada majoru Simu Stakiću. Od oko 350 nekadašnjih pitomaca, na susret je došlo njih oko osamdeset. I svi su doneli životne priče pisane po kasarnama od Vardara do Triglava.


Pročitajte još - Novi brigadiri uređuju plaže


Tokom ratnih devedesetih godina mnogi od njih su kao oficiri i podoficiri bili na različitim stranama, ali nisu prestali da budu prijatelji. Neki su u to ratno vreme napustili stroj i skinuli vojničku uniformu, mnogi nose ožiljke na telu i duši i sećanje na gubitke, ali ratne priče prilikom susreta ostavili su po strani.

Kao golobrade mladiće u školi su ih učili bratstvu i jedinstvu. Da su tu lekciju savladali pokazali su i posle četiri decenije. Na susret u Novom Pazaru došli su Hrvati, Slovenci, Bošnjaci, Srbi, Crnogorci i Makedonci. Uglavnom su vojni penzioneri, a mnogi sada imaju neka druga zanimanja. Rasute po celom svetu, okupila ih je želja da se ponovo sretnu.

Sa okupljanja u Novom Pazaru


Vide Trenčevski se kreće uz pomoć štaka, ali ga to nije sprečilo da dođe u Novi Pazar. Njegov zemljak Stojan Ginoski pozvao je drugove u svoje vinograde na berbu grožđa. Žika Vodeničar i Predrag Novaković zaplivali su u ozbiljne preduzetničke vode u Beogradu. Munib Ličina otisnuo se u politiku. Potpredsednik je Bošnjačke stranke u Crnoj Gori, ali i predsednik bratstva svih Ličina. Viobran Golubović je glumac u Nišu, a Žarko Vujović advokat u gradu na Nišavi.

O organizaciji susreta u Novom Pazaru brinuo je odbor na čijem čelu je bio Safet Miralemović. Zadovoljan je i kaže da je ovaj susret potvrdio ono što su znali - prijateljstvo između klasića nisu pokidali ni vreme ni drugi izazovi.


DOŠLI SA SVIH STRANA

Rasim Rišljanin i Fehim Ljuca su u Novi Pazar došli iz Holandije, Emsud Dedić iz Nemačke, Stipo Bartolov iz Austrije, Avgust Videmšek iz Slovenije... Dirljivi susreti, a noć kratka za mnoga sećanja na vreme od pre 40 godina. Načelnik klase Simo Stakić, obraćajući se nekadašnjim pitomcima, nije mogao da zadrži suze.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije