Vuku Vučkoviću Zlatna kosa

B. PUZOVIĆ

14. 07. 2019. u 21:28

Вуку Вучковићу Златна коса

Foto B. Puzović

Ni kiša ni hladno vreme nisu pokvarili tradicionalnu manifestaciju "Kosidba na Rajcu". Mladiću iz Preljine kod Čačka ovo je drugi trijumf, sada je bio najbolji od 21 kosača

Vuk Vučković (21), iz Preljine kod Čačka, pobednik je ovogodišnje "Kosidbe na Rajcu", turističke manifestacije kojom se na ovoj planini iznad LJiga tradicionalno obeležava kraj košenja livada, te čuva sećanje na mobe, kada su se u obavljanju teških poljskih radova seljani međusobno ispomagali. Vuk, koji peti put učestvuje na "Kosidbi", a ovo mu je drugi trijumf, najbolji je, po oceni stručnog žirija, od 21 kosača iz Crne Gore, Republike Srpske i Srbije.

Drugo mesto osvojio je Mario Prljević sa Kupresa, a treće Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca. U revijalnom delu "Kosidbe", najbolji je bio Drago Ivanić iz Bosanskog Petrovca, koji je postao đidija - kosač koji najbolje kosi i koji se izdvaja po lepoti nošnje, pesmi, igranju u kolu...

- Moj stric Milan nekad je na Rajcu pobeđivao, a ja sam nastavio tu tradiciju - ponosno kaže Vuk Vučković. - Odmalena kosim, kod kuće treniram, da budem u kondiciji, pa ne čudi što osvajam nagrade. Inače, član sam ekipe sa Rajca koja se u košenju livada takmiči na prostorima nekadašnje Jugoslavije. Po struci sam kuvar i imam firmu za preradu mesa. Na "Kosidbi na Rajcu" učestvovao sam još kao sedmogodišnjak, u revijalnom košenju.

Ni kiša ni neuobičajeno hladno vreme za sredinu jula nisu sprečili mnogobrojne posetioce da dođu na ovogodišnju "Kosidbu na Rajcu". Manifestacija već 47 godina, prve nedelje po Petrovdanu, okuplja najbolje majstore otkosa, koji se nadmeću za prestižnu nagradu - "Zlatnu kosu".

Vuk Vučković pobednik 47. "Kosidbe na Rajcu"

- Nije "Kosidba na Rajcu" samo takmičenje kosača, već prikaz tradicije - kaže Vladimir Ivanović iz Turističke organizacije LJig. - Od okupljanja kosača, otkivanja kosa, zdravičara, trubača i vodonoša do kosačkog ručka na travi, koji obiluje đakonijama - od pita do narodnih, gotovo zaboravljenih jela i specijaliteta. Koliko je "Kosidba" postala značajna turistička manifestacija u Srbiji, najbolji je dokaz mnoštvo posetilaca, uprkos veoma lošem vremenu, koji su došli da vide najbolje majstore otkosa, od kojih samo jedan s Rajca kući nosi "Zlatnu kosu".

OTKOS OD ŠEST METARA!

Legendarni kosač Radoš Kotlaja iz Pljevalja bio je posebna atrakcija ovogodišnje manifestacije - u revijalnom delu, travu je kosio čak šest metara širokim otkosom. Za to je specijalno pripremio kosu.

U ekipnom takmičenju, prvo mesto osvojila je Srbija. Drugoplasirana je ekipa Kupresa, a treća Romanija - Han Pijesak. Inače, po običaju, pred početak priredbe, prošlogodišnji đidija Nenad Radivojević je sa 47 udaraca otkovao kosu.


NAJBOLJI U SRBIJI

- Rajac kod LJiga jedna je od najlepših u vencu znamenitih Valjevskih planina. NJegove prostrane livade obiluju planinskom travom, koju odavno više niko ručno ne kosi - kaže Ivanović. - Prvo takmičenje kosača bilo je još 1892. godine, kad i veliki narodni vašar, ali tek kasnije, sredinom šeste decenije prošlog veka, nastala je "Kosidba na Rajcu", svojevremeno proglašena za najbolju turističku manifestaciju u Srbiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije