JUGOSLAV je bio sam kada je u noćnim satima kidnapovan na svom radnom mestu. Pronađeno je samo nekoliko njegovih stvari, a porodici je, posle višednevnog traganja, dostavljeno pismo sa njegovim rukopisom i spiskom zahteva koje treba ispuniti za njegovo oslobađanje. Uzaludne su bile molbe njegovog oca Dragoljuba upućene svim tadašnjim institucijama, ali i Međunarodnom Crvenom krstu, jer nesrećni mladić nikada nije pronađen - pričaju, za naš list, rođaci Jugoslava Kostića (1970), iz sela Retimlja u opštini Orahovac na Kosmetu.

Ovaj mladić radio je kao noćni čuvar u pogonima fabrike vina "Orvin" na brestovačkim padinama nadomak Orahovca. Kidnapovan je 11. jula 1998. na svom radnom mestu i od tada mu se gubi svaki trag. Njegova otmica pre 21 godinu bila je prva u nizu masovnih kidnapovanja Srba koja su usledila u orahovačkoj opštini.

Kostićevi roditelji su u međuvremenu preminuli od tuge i neizvesnosti, ne dočakavši da saznaju istinu o Jugoslavljevoj sudbini, kao ni o sudbini drugog, mlađeg sina Saška, koji je kidnapovan u masovnom napadu terorista OVK na sela Opteruša i Retimlje.

Pročitajte još - Ovo je deset najsurovijih terorista OVK — zbog njih se još trese Kosovo

- Masovno kidnapovanje Srba na području naše opštine počelo je 17. jula 1998. godine na ulazu u Orahovac, kada su pripadnici OVK zaustavili petočlanu porodicu Baljošević. U kolima su bili Krunislava i njeni suprug, sin, snaha i jednogodišnje unuče. Muškarce su odveli u nepoznatom pravcu, a žene i dete su odvezli u zgradu policijske stanice u Mališevu, koju su prethodno zauzeli i gde je bilo još kidnapovanih Srba - priča, za naš list, Olgica Kostić Božanić.

- Sve do 22. jula trajalo je jezivo stanje u Orahovcu, kada je kidnapovano oko stotinu Srba.

Poslednjeg dana višednevnog napada albanskih terorista, posredstvom delegacije Međunarodnog Crvenog krsta oslobođena je grupa od 35 civila, u kojoj su bili žene, starci i monasi manastira Zočište, dok je 46 Srba i četvoro Roma, prema rečima naše sagovornice, odvedeno u zatvore i logore OVK.

- U noći između 17. i 18. jula započeo je napad na Srbe u selima Opteruša i Retimlje i tada je ubijen moj stric Anđelko, koji je izašao pred kuću da proveri šta se dešava napolju. Na molbu njegovog brata, a mog drugog strica, pripadnici OVK dozvolili su da ga sahranimo na pravoslavnom groblju, ali je u raku spušten bez sanduka - nastavlja priču Olgica. - Po povratku sa sahrane, pripadnici OVK su izdvojili sve muškarce, razdvajajući sinove od majki, muževe od žena, braću od sestara...

Pročitajte još - Porodice kidnapovanih i ubijenih Srba iz Orahovca: Još niko nije osuđen, a nepravda nas ubija

Kidnapovane Srbe strpali su u kamion i odvezli u pravcu Opteruše i od tada im se gubi svaki trag. U masovnoj grobnici Volujak kod Kline, koja je otkrivena u aprilu 2005. godine, pronađeno je više od dvadeset tela kidnapovanih Srba sa područja opštine Orahovac.

KIDNAPOVANO 14 KOSTIĆA

- Četrnaestoro Kostića, mojih najbližih rođaka, među kojima su i moja dva rođena brata Todor (1965) i Lazar (1972), ali i braća od stričeva i stričevi, čija su tela pronađena u masovnoj grobnici u Volujku uz još petoro bliskih rođaka i komšija, sahranjeni su 16. oktobra 2016. na groblju u Orlovači - ističe Olgica Kostić Božanić (na slici).

Ona dodaje da su na listi onih za kojima se traga i dalje Jugoslav i njegov brat Saško, jer su njihovi pokojni roditelji odbili da daju krv za DNK analizu. Inače, masovno kidnapovanje Srba u opštini Orahovac biće i ove godine obeleženo kraj spomenika srpskim žrtvama u Velikoj Hoči.