Zbirka putopisa: Kruševljani se uvek vrate kući

S. BABOVIĆ

subota, 06. 07. 2019. u 10:17

Збирка путописа: Крушевљани се увек врате кући

Foto priv.arhiva putnika

Objedinjeni putopisi 33 građana Kruševca sa svih krajeva sveta. Zabeležene avanture iz Amerike, Svete zemlje, Irana, sa Himalaja... Pristigle priče sa romantičnih, ali i službenih putovanja

NEMA kutka na ovom svetu gde bar jedan Kruševljanin nije "zavirio". Ovo je prvi utisak posle završetka neobičnog projekta kustosa iz Kuće Simića, u čijem izdanju su upravo objavljeni putopisi 33 radoznala Kruševljanina. Tokom celog leta biće otvorena i izložba fotografija sa putovanja pod nazivom "Svuda pođi, kući dođi".

- Preko društvenih mreža i medija pozvali smo sugrađane pre nekoliko meseci da nam proslede fotografije i pisana iskustva sa putovanja i dobili smo 33 putopisca, koji su na najlepši mogući način izrazili svoja osećanja u vezi sa tim putovanjima, promenom mesta boravka, upoznavanja sa drugim kulturama - predočava kustos Zorana Drašković Kovačević, autor izložbe i objavljenog ilustrovanog kataloga sa putopisima. - Po odzivu i interesovanju, jasno je da Kruševljani dosta putuju i vraćaju se sa mnogo impresija.


PROČITAJTE JOŠ: Skrivene odaje u Neronovoj podzemnoj palati

U Kući Simića organizovana je ove nedelje i promocija objavljenih putopisa, a autori su čitali svoja iskustva iz Italije, sa Himalaja, Mađarske, Novog Zelanda, Amerike, Svete zemlje. Nisu preskočeni ni Grčka, Danska, Belgija, Iran...

Pre nego što su se otisnuli u svet, putopisci su dobro upoznali i svoju zemlju, pa su tako predstavili Srbiju sa upečatljivim istorijskim i kulturnim znamenitostima, manastirima i lepotama planina u snegu.

- Nebo nadohvat ruke, nepregledno zelenilo, šume i blago zatalasani pašnjaci, nigde ni plastične kese, flaše ili papirića - tako je počelo putovanje iz Kaunasa ka Nidi - svedoči Mirjana Bojković o svojim iskustvima iz jula 2013. godine. - Ništa ne znam o Litvaniji, ali nas dočekuju nasmejani ljudi koji vole košarku i Srbe, zato što znaju da je igraju.


Kruševljanka Ivana Neckov Grubišić sa svojim suprugom godinama istražuje jug Italije i Siciliju i u objavljenom izdanju ponudila je originalan vodič za ovaj deo Evrope.

- Dok vam se u Palermu nad glavom rasprostiru štrikovi sa tek opranim vešom, a buka i larma sa obližnje riblje pijace odzvanjaju u glavi, budne oči Madone vodiće vas pravo do Katedrale di Palermo i dalje do trga Kvatro Kanti, sve do Masimo teatra, i čuvenih stepenica, na kojima je Majkla Korleona sustigla očekivana vendeta - zapisuje Ivana Neckov Grubišić.


Kustosi otkrivaju da su im pristigle priče sa svih vrsta putovanja, romantičnih, službenih, avantura sa prijateljima, porodicom.


PROČITAJTE JOŠ: Devojčici iz Vranja napravili veštačku ruku 3D štampačem

- Bio sam ponosan, srećan i zaljubljen - deo je beleške sa putovanja Stefana Milovanovića i Marije Belić iz decembra 2018. - Ispunjen, u društvu one "prave", stajao sam nedaleko od ekvatora (samo osam stepeni južnije). Nisam se bojao ni zemljotresa, ni vulkana, ni cunamija. Bio sam na "ostrvu bogova i đavola", na "jutru sveta" i na "poslednjem raju na zemlji". Bio sam sa Marijom i jedino to je bilo važno.NEPOZNATO

IZLOŽBA ilustrovanih putopisa "Svuda pođi, kući dođi", nastala je, predočavaju kustosi, i kao plod prijateljstva i poštovanja, a okupila je pre svega ljubitelje daljina i istraživače nepoznatog.

- Cela je ideja bila da govorimo o nama i o putovanjima, koja nas oplemenjuju, raduju, uče novome i vraćaju kući - kaže kustos Zorana Drašković Kovačević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije