U školama Nišavskog okruga, završni ispit na kraju osmog razreda ove godine polagalo je čak 48 parova blizanaca, ali i dve trojke. Čak 36 parova izrazilo je želju da školovanje nastavi zajedno. Međutim, da bi upisali istu školu i isto odeljenje, moraju da ispoštuju i ispunjavaju određena pravila, što je novina koju je Ministarstvo prosvete donelo još pre tri godine.

Prvi je uslov je, kako objašnjavaju u Okružnoj upisnoj komisiji, da postoji dokaz na osnovu izvoda iz matične knjige rođenih da su rođeni istog dana.

- Osnovna škola evidentira blizanačku decu. Roditelji popunjavaju poseban obrazac da žele da njihova deca nastave školovanje u istom obrazovnom profilu. Drugi uslov je da su oba blizanca ispunila određene ulove za određene obrazovne profile, što znači da su obavili završni ispit i da su oboje imali više od 50 poena na završnom ispitu, ili ako žele da upišu specijalizovano odeljenje, za koje je potreban i prijemni ispit, da su oba blizanca položila prijemni. To sve važi samo ukoliko izraze želju da budu zajedno. U suprotnom, softver ih raspoređuje kao da nisu blizanci - objašnjavaju u Okružnoj komisiji.


PROČITAJTE JOŠ: MELEM ZA SLAVE, SVADBE I PRAZNIKE: Maturanti izmislili lek za mamurluk, a tajna je u...

Treći uslov je, dodaju naši sagovornici, da blizanci moraju imati potpuno identične liste želja, što znači da budu i isti obrazovni profili i u istom redosledu.

- To znači da jedan učenik ne može da ima 12, a drugi, na primer, 13 želja. Ako su svi uslovi ispunjeni, onda ih softver raspoređuje zajedno - kažu u komisiji.

Poslednjih godina dešava se i da blizanci upisuju različite škole, pa jedan, na primer, ide u Muzičku školu, a drugi u Umetničku jer je to bio njegov izbor.