„Spejs iks“ za 24. jun najavljuje treće lansiranje rakete „Falkon hevi“ koja će u svemir poneti 24 satelita. Na jednom od satelita nalaziće se i pepeo 152 pokojnika.

„Falkon hevi“ je na prvoj misiji bio februara 2018. godine, a drugi put u aprilu ove godine, kada su lansirali komunikacioni satelit „Arabsat 6A“. No, Ilon Mask, osnivač kompanije „Spejs iks“ najavljuje da će ovo biti najzahtevniji poduhvat, jer treba da rasporede preko 20 satelita u nekoliko različitih orbita, , što podrazumeva da će motori više puta morati da se pokreću.

Jedan od satelita koji „Falkon hevi“ nosi u orbitu oko Zemlje na sebi ima Nasin atomski sat „Dip spejs“ koji treba da promeni način navigacije kroz svemir. Na istoj kosmičkoj letelici nalaziće se i metalna kapsula sa pepelom 152 preminule osobe čije porodice su želele da njihovi posmrtni ostaci počivaju u svemiru.

Pročitajte još - NASA objavila prvi snimak visoke rezolucije iz svemira (VIDEO)

Ovaj projekat realizuje se preko organizacije "Celestis DNA" koja je od svog osnivanja 1994. godine poslala pepeo preminulih ljudi pomoću 15 različitih svemirskih letelica. Šest je poslato u zemljinu orbitu, osam u daleki svemir i jedna je izbačena na Mesec.

Između ostalih, "Celestis" je 1998. godine prevezao na Mesec pepeo geologa i planetarnog naučnika, Judžina Šumejkera, a ostatke glumca Džejmsa „Skotija" Duana, junaka serije „Zvezdane staze“ poslao je u zemljinu orbitu 2008. godine.


Pepeo preminulih je spakovan u metalne kapsule, a porodica može izabrati da pošalje između jednog ili sedam grama pepela. Cene za slanje pepela u svemir kreću se od 5.000 dolara za orbitalne letove, dok je za letove u duboki svemir i lunarne potrebno odvojiti od 12.500 dolara, pa naviše.


Na svakoj kapsuli ispisana je oproštajna poruka, kao što to porodice rade na nadgrobnim spomenicima svojih najmilijih. "Celestisov" teret je ravna metalna navlaka u koju su tehničari zalepili svaku od 152 kapsule i zatim je pričvrstili za gornju palubu satelita.(RTS)