Srpsko venčanje na Karibima

B. PUZOVIĆ

petak, 21. 06. 2019. u 13:02

Српско венчање на Карибима

Foto: K.Milovanović

Misija pravoslavlja na čuvenom ostrvu Sent Martin. Pre uragana Irma živelo više od 200 Srba

NA ostrvu Sent Martin, svetski čuvenoj turističkoj destinaciji na Karibima, održan je Sabor Srba, na kom je započeto i formiranje nove parohije Srpske pravoslavne crkve. Uz to, pod vedrim, sunčanim nebom, na plaži Karipskog mora, obavljeno je i venčanje dvoje mladih Jagodinaca - Maje i Ivana, jer SPC još uvek na ovom području nema svoj hram.

PROČITAJTE I: NEOBIČNO VENČANjE KOD KIKINDE: Indijka postala Sofija, pa se udala za Peru

Svetu liturgiju na Saboru Srba služio je arhimandrit dr Evstatije Azdejković, sveštenik SPC, koji opslužuje Venecuelu, Panamu, Republiku Dominikanu i Karipska ostrva. Inače, na ostrvu Sent Martin, koje je pre dve godine bio uništio uragan Irma, živi oko 200 Srba, većinom mlađih od 40 godina. Oni su, u toku liturgije, prikupili oko 500 dolara, za kupovinu lekova za Srbe koji su ostali da žive u Venecueli.

- Domaćin Sabora Srba bio je ugledni preduzetnik i humanitarni radnik Zoran Milinković, rodom iz Kraljeva, koji dugo živi i radi u Francuskoj i na Karipskim ostrvima i u njegovoj kući služena je liturgija - kaže arhimandrit dr Evstatije Azdejković. - Ima nagoveštaja da će u dogledno vreme, voljom dobrih i pobožnih ljudi, svesnih blagoslova izgradnje hrama, da na Sent Martinu zablista naša crkva.


Obred je obavio arhimandrit dr Evstatije Azdejković

Pre uragana, veli arhimandrit, na ostrvu je živelo više Srba. Nekoliko uglednih preduzetnika iz Srbije, ističe, angažovano je na obnavljanju porušenog ostrva. Pravoslavnu misiju u južnoameričkoj regiji uspostavio je 2012. godine sveštenik Saša Đurđević iz Valjeva, koji je službovao u Karakasu u Venecueli.

- Mnogi Srbi na Sent Martinu žive više od decenije i po, kao Zoran Milinković, koji je za vreme uragana spasao veliki broj ljudi, a potom slao značajne količine humanitarne pomoći ugroženim stanovnicima ostrva - kaže dr Evstatije Azdejković. - Ostrvo, delom, pripada Francuskoj i Holandiji. Srbi žive u oba dela Sent Martina i veoma su cenjeni i poštovani. Srpska pravoslavna crkva sa svojom Južno i centralnoameričkom eparhijom uskoro će se pobrinuti da se što pre sagradi mesto molitve i očuvanja duhovne kulture srpskog naroda, te učenje našeg jezika.

Srbi sa Svetog Martina

POLA FRANCUSKI, POLA HOLANDSKI

OSTRVO Sveti Martin nalazi se na Karibima, i deli se na severni, francuski deo i južni, koji pripada Holandiji. Površina ostrva je 87 kilometara kvadratnih (od čega Holandiji pripada 34, a Francuskoj 53 kilometra kvadratna). Najviša tačka na ovom vulkanskom ostrvu je vrh Paradi, u francuskom delu. Ostrvo je na dan Svetog Martina, 11. novembra 1493. godine, otkrio Kristofer Kolumbo. Podaci iz 2007. godine govore da na ovom mestu živi 74.852 stanovnika. S. V.

AMFILOHIJE

- OSNIVAČ Južno i centralnoameričke eparhije je mitropolit crnogorski Amfilohije, koga danas proteruju u Crnoj Gori - kaže dr Evstatije Azdejković. - Mitropolit Amfilohije pokrenuo je misiju za pravoslavne po Karibima i Južnoj Americi gde srpskog naroda ima sve više.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)