Zlatiborskom gondolom na svetsku turističku mapu

N. JANKOVIĆ

utorak, 18. 06. 2019. u 18:02

Златиборском гондолом на светску туристичку мапу

Foto: N. J.

Opština Čajetina dobila poslednju dozvolu za turistički poduhvat veka. U avgustu počinje probni rad, od centra Zlatibora do Tornika za 25 minuta

OPŠTINA Čajetina dobila je od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture petu po redu - poslednju dozvolu za izgradnju najduže panoramske gondole na svetu. To znači da su radovi na terenu nastavljeni "punom parom" i da će "turistička investicija veka" biti na raspolaganju posetiocima jedinstvene planine već krajem leta, a ponudiće panoramsku vožnju od turističkog centra Zlatibora do Skijališta "Tornik".

- Dobijene su sve potrebne dozvole i saglasnosti, probni rad će početi u avgustu, a u početku će gondola prevoziti 600 putnika na sat u 55 modernih kabina, od kojih svaka ima po 10 mesta. Kasnije će kapacitet biti proširen na 90 kabina i 1.000 putnika na sat - naglasila je Bojana Božanić, direktor JP "Gold gondola". - Celokupna investicija se realizuje iz lokalnog budžeta, vredna je 13 miliona evra, a uloženo će se vratiti za sedam do deset godina.

Probni rad gondole trajaće četiri do devet nedelja, a francuska kompanija "Pomagalski" će u ovom periodu kao isporučilac opreme obučiti ovdašnje radnike za rad na modernoj atrakciji.

Peta dobijena dozvola odnosi se na izgradnju međustanice kod Ribničkog jezera, a uz nju biće izgrađene garaže za smeštaj modernih kabina gondole, pristupna rampa, natkriveni plato... Ova faza posla košta 250 miliona dinara - rečeno je "Novostima" u Opštini Čajetina. Od ukupne vrednosti investicije, za izvođenje radova biće utrošena tri miliona evra.

Dok ulaze u petu, poslednju fazu radova, Zlatiborci kraju privode onu prethodnu: radnici užičkog "Jedinstva" postavljaju stubove gondole u podnožju Tornika. Kada sve bude završeno, posetioci će uživati u panoramskoj vožnji, s pogledom na Zlatibor iz jedinstvene perspektive, a uspon od centra planine do Tornika trajaće oko 25 minuta.

PROČITAJTE I:Opština Čajetina dobila građevinsku dozvolu za sledeću fazu zlatiborske gondole

Početak rada gondole krajem leta, označiće početak nove ere srpskog turizma. Sličan poduhvat na Zlatiboru je ostvaren kada je obnovljeno Skijalište "Tornik", uništeno 1999. godine u NATO agresiji. Postavljanjem najsavremenije žičare, hotelijeri su započeli velike investicije u smeštaj i usluge, broj gostiju je udesetostručen, a sličan efekat imaće i početak rada gondole.

Zlatibor je danas najposećenije srpsko turističko odredište. Po izgradnji gondole, postaće najznačajnije odredište u regionu sa milion posetilaca i 10 miliona noćenja godišnje.

ZIP LAJN UPOTPUNjUJE TURISTIČKU PONUDU ZLATARA

NA Zlataru je počela izgradnja jednog od najvećih zip lajn sistema u Srbiji. Početna stanica se nalazi kod Rehabilitacionog centra Zlatar, na nadmorskoj visini većoj od hiljadu metara, a završna će biti u zaseoku Tripkovići. Novac za ovaj infrastrukturni poduhvat, koji će upotpuniti turističku ponudu Zlatara, obezbedilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

- Biće to jedan od najvećih zip lajn sistema u Srbiji, 620 metara će biti odlazna sajla, a 350 metara povratna do crkve Hristovog rođenja. Planiramo da ga otvorimo sredinom jula ili za "Zlatarfest", koji će se održati od 25. do 28. jula - kazao je direktor TO Zlatar Branko Pucarević.

On je naveo da izgradnju zip lajna sa pet miliona dinara finansiraju Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u partnerstvu sa opštinom Nova Varoš i TO Zlatar, ali da, takođe, finansiraju još nekoliko projekata na toj planini.

- Radimo i pešačku stazu u dužini od oko dva kilometra kojom će biti povezana Nova Varoš sa turističkom zonom Zlatara, kao i dečje igralište. Za oba projekta se izdvaja potri miliona dinara. Radiće se i stadion za visinske pripreme koji će koštati 30 miliona dinara - naglasio je Pucarević.

A. R.PONOSAN I PROIZVOĐAČ

PROIZVOĐAČ opreme za zlatiborsku gondolu, kompanija "Pomagalski" iz Francuske, objavila je u svom godišnjem biltenu za 2019. godinu članak o Gold gondoli.

Projekat gondole kompanija je predstavila sa neskrivenim ponosom, pod naslovom "Najduža panoramska gondola na svetu".Pratite nas i putem iOS i android aplikacije