NALAZIŠTE KOJE MOŽE UZDRMATI TEORIJU EVOLUCIJE: Šta govore otkrivene ljudske kosti (VIDEO)

Novosti online

petak, 14. 06. 2019. u 22:15

НАЛАЗИШТЕ КОЈЕ МОЖЕ УЗДРМАТИ ТЕОРИЈУ ЕВОЛУЦИЈЕ: Шта говоре откривене људске кости (ВИДЕО)

Depositphotos

Otkriće prastarih kostiju u Španiji i analiza njihove DNK poljuljala je prethodna saznanja o ljudskoj evoluciji
Otkriće prastarih kostiju u Španiji i analiza njihove DNK poljuljala je prethodna saznanja o ljudskoj evoluciji.

Kosti su pronađene na severu Španije, u takozvanoj Jami kostiju, odnosno pećini koja se nalazi oko deset metara ispod površine. Analiza DNK dovela je do postavljanja novih pitanja, a nije odgovorila ni na stara.

Da je pred nama jedno veliko pitanje, odnosno pitanje ljudske evolucije, ističe i antropolog Matijas Mejer sa Instituta za evolucijsku antropologiju, prenosi hrvatski portal „Dnevno“.

Jama kostiju otkrivena je sedamdesetih godina dvadesetog veka i od tada je predmet proučavanja. U njoj su pronađeni ostaci 28 čovekovih predaka i rođaka za koje se smatralo da su prethodnici naše vrste homosapijensa, takozvani homoheidelbergensis.

PROČITAJTE JOŠ - Muška lobanja evoluirala zahvaljujući "pesničenju"?

Takođe, Svante Pebo, direktor Instituta za evolucijsku antropologiju u Nemačkoj, smatra da su ovim otkrićem proširena znanja o ljudskoj genetici za oko 300.000 godina, tako da se sada može proučavati DNK predaka starih stotinama hiljada godina. Prethodna najstarija DNK koja je analizirana došla je od jedne devojčice iz azijske grupe denisovaca koja je živela pre 80.000 godina.U Jami kostiju nalaze se fosili hominina iz doba pleistocena, poznatog kao ledeno doba. Njihova analiza DNK nije pokazala postojanje zajedničkog pretka sa neandertalcima, praljudima koji su živeli pre 350.000 godina.

Naučnici su analizirali koštani prah sa grudne kosti i uporedili ga s genom čoveka, majmuna, denisovaca i neandertalaca. Rezultat ih je iznenadio jer je pokazao da su španski hominini bili sličniji denisovcima, koji su čak i geografski dalje, nego što su neandertalci.

Upravo je to ono što pokazuje složenost ljudske evolucije i činjenicu da je komplikovanija nego što smo mislili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Stojan

14.06.2019. 22:27

Па само необразовани и даље верују у теорију еволуције, давно је доказано да Дарвинова прича лаж направљена у идеолошке сврхе...

Фигаро

14.06.2019. 22:33

Немам ништа против оних који мисле да су им преци били мајмуни и да су се верали по дрвећу; али моји преци то нису били.

Marko

14.06.2019. 22:47

Neobrazovani vernici: "Aha! Znali smo da je teorija evolucije netacna!" Stvarna poenta vesti: Jos jedna zanimljiva informacija u sklapanju mozaika o razvoju coveka kao sisara.

Динарска Четничка Дивизија

14.06.2019. 22:56

Од самог постанка, човек је свесно биће!Дарвинова теорија је прича за будале.А најстарији народ на свету су Срби!То је од Бога изабрани народ!

alfa...!

16.06.2019. 09:19

@Динарска Четничка Дивизија - Zna se,drugačije nebi bio četnik...

Miami

14.06.2019. 23:05

Svi znamo da je laz da poticemo iz Afrike. Mi sa njima nemamo veze, ali liberali guraju tu teoriju. To je i laiku jasno.

mirkoliki

14.06.2019. 23:30

Predivne vesti o istoriji ljudi i stvarnog porekla prvih covekolikih stvorenja .

Čika Velja

15.06.2019. 09:58

"I Bog stvori coveka"!? Kako ne mogu da se pomire sa tim da su stvari jako proste???