Misteriozna masa na Mesecu: Naučnici šokirani

Novosti online

12. 06. 2019. u 23:33

Мистериозна маса на Месецу: Научници шокирани

Depositphotos

Naučnici su ispod najvećeg i najdubljeg kratera na Mesecu i uopšte u Sunčevom sistemu otkrili veliku količinu misteriozne mase nepoznatog porekla
Naučnici su ispod najvećeg i najdubljeg kratera na Mesecu i uopšte u Sunčevom sistemu otkrili veliku količinu misteriozne mase nepoznatog porekla.

Prema istraživanju tima sa Univerziteta Bajlor u SAD-u, pod Aitkenovim bazenom koji se nalazi nedaleko od Mesečevog južnog pola, mogao bi da bude zakopan metalni materijal asteroida koji je u davnoj prošlosti udario u Zemljin prirodni satelit, prenosi B 92.

"Zamislite da hrpu metala pet puta veću od Velikog ostrva Havaja zakopate pod tlom. Toliku neočekivanu masu smo otkrili", rekao je Piter B. Džejms, asistent na planetarnoj geofizici na Bejloru, šef istraživanja koj eje objavljeno u časopisu Geofizikal risrč leteres.

PROČITAJTE JOŠ - POVRATAK NA MESEC: Bezos otkrio model nove lunarne letelice

Krater je okruglog oblika, širine oko 2000 kilometara. Iako je toliko veliki ne može da se vidi sa Zemlje jer se nalazi na udaljenijoj strani Meseca koja nikada nije okrenuta prema našoj planeti.

Merenja suptilnih razlika u gravitaciji za potrebe istraživanja obavljena su pomoću instrumenata NASA-ine misije "Gravity Recovery and Interior Laboratory" (GRAIL).

"Kada smo te podatke iskombinovali s topografskim podacima letelice Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), otkrili smo neočekivano veliku količinu mase stotinama milja ispod dna Aitkenovog bazena na Južnom polu. Jedno od mogućih objašnjenja je da je ta dodatna masa metal s asteroida koji je oblikovao taj krater još uvek usađen u Mesečevu plašt", rekao je Džejms.

Šta god bila i odakle god da došla, kaže, ta masa privlači dno bazena na dole za gotovo kilometar. Kompjuterske stimulacije udara velikih asteroida pokazuju da bi se, u odgovarajućim okolnostima, jezgra asteroida od gvožđa i nikla mogla raspršiti u gornjem delu Mesečevog plašta, sloja između kore i jezgre.

"Napravili smo matematičke proračune i pokazali da bi dovoljno raspršena jezgra asteroida iz udara mogla da ostanu sastavni deo plašta sve do današnjih dana umesto da potone u jezgru Meseca", rekao je Džejms.

Prema drugom mogućem tumačenju, velika masa mogla bi da se sastoji od visoke koncentracije oksida povezanih s poslednjom fazom u skrućivanju Mesečevog okeana magme.

Aitkenov bazen, nastao pre oko 4 milijarde godina, najveći je, najdublji i najstariji poznati krater u Sunčevom sistemu. Na udaljeniju stranu Meseca, u Aitkenov krater u januaru ove godine prva je sletela kineska sonda Chang'e-4. Krater je 1970. godine nazvan po američkom astronautu Robertu Grantu Aitkenu.

Džejms kaže da su tokom razvoja Sunčevog sistema mogli da nastanu i neki veći krateri, međutim, oni nisu preživeli do danas.

Autori ga stoga smatraju najboljim prirodnim laboratorijom za istraživanje katastrofalnih sudara, drevnih procesa koji su oblikovali kamene planete kakve vidimo danas..

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Deniken bio u pravu

13.06.2019. 14:15

Prethodne civilizacije ostavljaju tragove ! Nismo sami u svemiru ! Bog je stvorio čoveka po svom liku !