AUTOBUSKA stajališta u Kruševcu osvanula su ove nedelje oblepljena animiranim slikama! Akademska slikarka Marija Ćirić (36) tako je poklonila svom gradu umetnička dela u najvećem izložbenom prostoru u Srbiji. Posetioci izložbe su praktično svi korisnici gradskog prevoza, ali i prolaznici, šetači, turisti.

Umetnica otkriva za "Novosti" da je ideja o izlaganju dela na stajalištima nastala u saradnji sa Kruševačkim pozorištem.

- Postavka je osmišljena kao deo većeg projekta "Buđenje" za koji se nadam da će se realizovati do kraja godine - priča slikarka Marija Ćirić. - Bila sam motivisana Duškom Radovićem i njegovom čuvenom emisijom u kojoj je budio Beograđane. Tu inspiraciju prenela sam na postavku sa animiranim i kolorističkim delima, kako bi se najmlađi motivisali da stvaraju.

PROČITAJTE JOŠ - SJAJ SLAVNE ISTORIJE: "Novosti" u Narodnom muzeju u Kruševcu


Marija je tokom dva meseca izradila oko 70 minijatura u kombinovanoj tehnici. Sačinila je izbor od 18 dela, koje su u dimenzijama od 1,60 sa 1,20 metara urađene u štampariji. Slike su lepljene tokom noći, kako bi se Kruševljani probudili sa njima. Za sada je ukrašeno 16 stajališta, a nakon završetka rekonstrukcije kružnih tokova u gradu, broj prikazanih dela biće još veći.

- Na slikama su pre svega motivi prirode, onako kako ih ja vidim. Trudila sam se da komuniciraju i sa okolinom - objašnjava nam Marija. - Prve reakcije su sjajne, posebno najmlađih. Na "Instagramu" ćemo pratiti kako "publika" doživljava oplemenjena autobuska stajališta. - Izložba je deo zvaničnog programa Vidovdanskih svečanosti koje traju u Kruševcu. Moj rad je bio volonterski, ali je zato celu realizaciju izložbe finansirao bivši gradonačelnik Bratislav Gašić.

Pre nego što se upustila u najnoviju avanturu oslikavanja, kao rad po pozivu, nacrtala je mural od čak 4,5 sa 6 metara, koji predstavlja stari Kruševac između dva svetska rata. Rad je postao deo stalne postavke Narodnog muzeja i na njemu su "osvanule" poznate ličnosti rođene u ovom kraju - Radmila Savićević, Čkalja, Taško Načić, Đuza Stojiljković, Stanislav Binički, Milan Milutinović.

PROČITAJTE JOŠ - Nagrađeni šminker titulu posvetio pokojnom ocu

- I tu sam posebnu pažnju posvetila deci, jer je mural rađen na kaširanom pak-papiru, uz pomoć ugljena i olovke: kada sasvim blizu priđu zidu, deca mogu da primete šrafure koje liče na njihove pokušaje crtanja, a kada se udalje, vide jasno sklopljenu sliku - kaže nam Ćirićeva.


DELA PO CELOM GRADU

AKADEMSKA slikarka Marija Ćirić izradila je na desetine murala većih dimenzija u Kruševcu. Njena dela su na fasadama i u učionicama više škola, učeničkog doma, Gerontološkog centra, a bila je mentor đacima koi su izrađivali murale u okviru projekata na više lokacija u gradu, od škola do gradilišta.