Da li škotski moreuz skriva drevni meteorski krater?

Tanjug

ponedeljak, 10. 06. 2019. u 16:41

Да ли шкотски мореуз скрива древни метеорски кратер?

Depositphotos

Naučnici smatraju da je došlo veme za potpuni geofizički pregled Minča, da se vidi da li škotski moreuz skriva drevni meteorski krater
LONDON - Naučnici smatraju da je došlo veme za potpuni geofizički pregled Minča, da se vidi da li škotski moreuz skriva drevni meteorski krater.

Ideja da se takva struktura nalazi između zapadnih ostrva i kopnene Škotske prvi put je pomenuta 2008. godine. Naučnici su pronašli dokaze na obali Škotskih hridi u kamenitim ostacima koji su nastali pod ogromnim udarcem.

Sada, tim iz Oksfordskog i Aberdin univerziteta veruje da može da odredi gde je svemirski objekt pao na Zemlju.

PROČITAJTE JOŠ - Morževi “rešavaju” misteriju nestalih vikinga

Pišući za časopis Geološko društvo, dr Ken Amor i njegove kolege kažu da je ova lokacija smeštena oko 15 do 20 kilometara zapadno od severozapadno od uvale Enard - deo puta preko Minča prema Stornoveju u spoljnim Hebridima.

Objekat bi bio zakopan duboko ispod morskog dna, dodaju oni. To je intrigantna perspektiva, piše Bi-Bi-Si. Do sada prikupljeni dokazi sugerišu da se to dogodio pre oko 1,2 milijardi godina kada su kontinenti bili uređeni veoma različito od sadašnjih, a život na našoj planeti bi postojao gotovo isključivo u okeanima.

Ključni dokaz, koji to potvrđuje, je grupa crvenkastih stena na istocnoj strani Minča.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije