Biogradska gora je jedna od poslednje tri prašume u Evropi, predstavlja oazu mira i dar prirode u kojoj su svojevremeno odmarali predsednik SFRJ Josif Broz Tito, holivudska glumica Sofija Loren, a pre nekoliko godina se njenim stazama biciklom provozao i glumac Harison Ford.

Omeđena planinskim visovima, ispresecana potocima, uvalama i jezerima, ukrašena drevnim šumama i livadama, Nacionalni park Biogradska gora predstavlja pravi dar prirode, a nalazi se u našem regionu, na severoistoku Crne Gore, te može biti jedna od destinacija za predah na putu za crnogorsko primorje, ali i mesto za odmor.

Šef službe zaštite Nacionalnog parka Biogradska gora Mile Rnković ispričao je da zaštita parka datira još od 1878. godine, kada je šuma u poklon data tadašnjem gospodaru Crne Gore knjazu Nikoli, a uvidevši njenu vrednost, knjaz je šumu odmah stavio pod zaštitom.

Zbog toga, nosi naziv i Knjažev zabran.

Biogradska gora je smeštena između reka Tare i Lima i obuhvata površinu od oko 5.600 hektara, a njena najveća vrednost, kaže Rnković, je prašuma koja se prostire na 1.600 hektara.

PROČITAJTE I: SUSRET SA ISTORIJOM: Kako su se razišli Koča Popović i Tito

Jedna je od poslednje tri prašume u Evropi i predstavlja prvo zaštićeno područje posle Nacionalnog parka Jelouston u SAD.

"Ovde sve nastaje i umire prirodnim putem. Nema mešanja čoveka i nastojimo da sve ostane tu gde jeste. Jedino što moramo da oslobodimo su pešačke staze, sve ostalo umire prirodnim putem", rekao je Rnković za Tanjug.U srcu prašume smešteno je Biogradsko jezero, na nadmorskoj visini od 1.094 metara, na planini Bjelasici, koja, kaže Rnković, nosi epitet najpitomije planine Balkanskog poluostrva do čijih vrhova i jezera je lako doći.U Biogradskom jezeru ogleda se zelenilo vekovne šume dajući mu zelenu boju, a na jezeru postavljeni su drveni čamci koji su posebno pravljeni za planinska jezera i u kojima se posetioci mogu provozati jezerom.Osim tog, u nacionalnom parku smešteno je još pet jezera - Šiško, Ševarine, Ursulovačko i Veliko i Malo Pešica jezero, a Rnković kaže da sva jezera, kao i Biogradsko, imaju svoju draž i lepotu.

"Svi vrhovi planine Bjelasice i jezera imaju svoju draž, ali Biogradsko jezero u srcu prašume je neodoljivo i jednom ko dođe ovde, uvek se rado vrati", rekao je Rnković.Nacionalni park svoje kapije za posetioce otvara 1. maja, a otvaranjem kapije, navodi Rnković, otvaraju se i svi njeni sadržaji - izviđački centar za posetioce, prodavnica sa suvenirima, drveni čamci, bungalovi za prenoćište, sportski ribolov, nacionalni restoran i edukativna staza.

Prema Rnkovićevim rečima, novi sadržaj nacionalnog parka je turistički voz, koji je planiran da u potpunosti izmesti vozila iz srca prašumskog rezervata i obala Biogradskog jezera."Od ove godine ćemo vršiti promotivne vožnje, jer je u toku izgradnja kompletne infrastukture, a sledeće godine voz startuje u punom kapacitetu", navodi Rnković.

Biogradsku goru je prošle godine posetilo rekordnih 60.000 turista, a najčešći posetioci su iz Crne Gore, Srbije, Rusije, Ukrajine, Nemačke, Francuske, Engleske.

Cene se u Nacionalnom parku Biogradska gora, kaže Rnković, nisu menjale u poslednje dve godine, tako da cena ulaznice iznosi tri evra po osobi, odnosno 1,5 evra za organizovane grupe i đačke ekskurzije.