PRONAĐENA GROBNICA SRPSKIH VOJNIKA: Mladići sahranjeni sa sekirom i kopčama

D. Novković

08. 06. 2019. u 22:00

ПРОНАЂЕНА ГРОБНИЦА СРПСКИХ ВОЈНИКА: Младићи сахрањени са секиром и копчама

Foto Privatna arhiva Dragan Jacanović, Predrag Lukić, rumunski radnik, i Živislav Antonijević pored iskopa

U ataru sela Kula, kod Požarevca, na brdu Vranjevac iskopane kosti, sa delovima vojničke opreme iz Prvog svetskog rata. Posmrtne ostatke su pokopali Austrougari u oktobru 1915, mladići bili stari između 20 i 25 godina

NA oko 300 metara od spomenika na brdu Vranjevac, u ataru sela Kula, pronađeni su ostaci tela srpskih vojnika poginulih u borbama u oktobru 1915. godine. Na ostatke je 18. marta ove godine slučajno naišao meštanin Predrag Lukić dok je iz zemlje vadio mlado stablo divlje jabuke. On je o tome odmah obavestio Živislava Antonijevića, istraživača ratne prošlosti Braničeva i Stiga, i Dragana Jacanovića, arheologa Narodnog muzeja Požarevac.

- Izlaskom na lice mesta ustanovili smo da se u iskopu nalazi desetak ljudskih kostiju. Kasnijom ekspertizom nađenih vilica utvrđeno je da se radi o osobama starim od 20 do 25 godina. Nađene su i četiri čaure, kao i deo vojničke kopče i vojnička sekira. Kosti su spakovane, vraćene u zemlju i zatrpane, a predmeti predati Narodnom muzeju u Požarevcu - kaže Antonijević, za "Novosti".

Arheološkom opservacijom utvrđeno je da je reč o grobnici vojnika poginulih u borbama vođenim u oktobru 1915. godine. Smatra se da su to srpski vojnici, jer su austrougarski sahranjeni na posebnom groblju između Kule i Boževca, odakle su njihova tela posle rata izmeštena.

- Izvesno je da delovi skeleta potiču od leševa sakupljenih na bojištu tokom asanacije terena koju su obavile nemačka i austrougarska vojska. Postoji priča da su teren čistili starci i žene koji nisu izbegli iz sela po povlačenju naše vojske - smatra Antonijević.

Ostaci srpskih vojnika nađeni su u severnoj humci, a pretpostavlja se da u njenoj blizini, na 30 metara, postoji još jedna. O otkriću koje ukazuje na postojanje masovne grobnice obavešteni su predsednik opštine Malo Crniće Goran Dačić i direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Dejan Radovanović.

Spomenik na brdu Vranjevac otkriven je 2015. , u čast vojnika i civila Braničevskog okruga nastradalih od 1912. do 1918. U blizini spomenika su očuvani rovovi srpske topovske baterije, koji su ograđeni užetom provučenim kroz izlivene topovske granate. U humkama koje se nalaze na oko 300 metara od spomenika smatra se da je pokopano stotinak srpskih vojnika. U planu je da im se održi opelo, a humke ograde i zaštite.

TRI SKELETA

- Iskopavanjem je nađeno desetak ljudskih kostiju: delovi tri različite donje vilice, dve butne kosti, četiri kosti ruku, jedan deo karlice i nekoliko sitnijih fragmenata. Nesumnjivo je utvrđeno da se radi o tri različita skeleta - napisao je u službenoj belešci, nakon otkrivanja ostataka, arheolog Dragan Jacanović.

KNJIGA MRTVIH

Zajedno sa Predragom Mirkovićem, Antonijević je objavio četvorotomnu knjigu "Srpski ratni pomenik", u kojoj su navedena imena nastradalih i okolnosti pod kojima su okončali svoj život - u borbi, zarobljeništvu, od tifusa ili gladi. Knjiga sa 23.560 imena zalivena je voskom i uzidana u spomenik na Vranjevcu.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Pera kojot genije

08.06.2019. 22:30

Neka vase kosti nadju mir a mi da cenimo vasu zrtvu i da ucimo svoju decu pravim vrednostima. Slava Vam.

Шатор

08.06.2019. 23:19

Ми морамо од шваба све наплатити макар нам то задње било.

Bambi

09.06.2019. 01:14

Uvek sam se pitao gde je sahranjen taj silni narod koji je izginuo u prvom ratu.Nigde masovnih grobnica i grobalja,ko da ih je neko preorao.Vecna slava herojima koji,nadam se,nisu uzalud ginuli.

Nema nama mira

09.06.2019. 05:46

dok sve duše stradalih predaka u prošlom veku ne popišemo i tako im pokažemo zahvalnost! Slava im!