MALI maturanti i učenici poslednjih razreda srednjih stručnih škola širom Srbije proslavili su danas poslednji dan u školskim klupama, u dobrom raspoloženju, uz pesmu, igru i zvuke truba. Sada već tradicionalno, učenici završnih razreda osnovnih škola sa beogradske opštine Vračar, obeležili su kraj školske godine šetnjom, pod geslom "Budućnost je naša". Ovu manifestaciju organizovalo je Udruženje "Prijatelji dece Vračara".

Uz ples i igru, vesela kolona od oko 650 malih maturanata sa Vračara, krenula je od Beogradskog dramskog pozorišta i prošetala ulicama Cara Nikolaja, Mileševskom, Petrogradskom, Njegoševom, do Cvetnog trga. Na sebi su nosili raznobojne majice sa natpisom odeljenja, i potpisima svojih drugara. Povorka razigranih i raspevanih maturanata izazvala je oduševljenje prolaznika koji su radoznalo gledali i fotografisali defile.

Sa budućim srednjoškolcima šetali su i direktori, profesori, roditelji.


Pročitajte još: UGLjEVIČKI MATURANTI: Pozdrav od grada (FOTO)

I u Kosovskoj Mitrovici zvuci trube i kosovske pesme širili su se od rane zore, a povod za to je završetak školske godine za učenike osmog razreda osnovnih škola "Branko Radičević" i "Sveti Sava". "Kosovski božuri", "Vidovdan", "Srpska se truda s Kosova čuje", "Đurđevdan"... samo su deo repertoara koji se iz grla malih maturanata orio ulicama podeljenog grada na Ibru. Srpske trobojke i poneka baklja ulepšali su kolonu mladosti i budućnosti ovog grada, a sa učenicima su bili i njihovi nastavnici, ali i direktori. Maturante osnovnih škola pozdravili su i građani duž šetališne zone, a neizbežno je bilo i "užičko kolo" kod spomenika Knezu Lazaru u centru grada.

Osmaci, međutim, nemaju mnogo vremena za odmor jer su u skoro svim osnovnim školama u toku pripreme za malu maturu, koja će biti održana u junu.

Prema podacima Ministarstva prosvete, osmi razred ove godine završava 69.388 učenika, a u srednjim školama ima 76.239 mesta, što znači da će svi moći da se upišu.
MALA MATURA

MALA matura počinje 17. juna testom iz srpskog jezika, dan kasnije zakazan je test iz matematike, dok će 19. juna mali maturanti rešavati zadatke iz kombinovanog testa - istorija, geografija, biologija, hemija, fizika.