NjENE neobične slike rado kupuju ljubitelji vina, vinari, enolozi, somelijeri, vlasnici vinskih barova, ali i svi koji žele nešto neobično i drugačije na svom zidu. Nijanse koje se nađu na njenim vinorelima, ne prijaju samo oku, već i nepcima. Mlada umetnica, koja živi na relaciji Pančevo - Sarajevo, Mira Kovačević (37), koristi neobičnu tehniku - slika vinom!

Kako Mira priča, za "Novosti", iako se vinoreli mogu raditi svim vrstama vina, ona najviše koristi baš ona vina koja voli i da pije, crvena, ponekad roze, dok bela gotovo nikada. Sva vina koja otvori za slikanje, nakon rada i pijucka.

- Kaže se da čaša vina dnevno čuva zdravlje - kaže naša sagovornica. - Iako je kodeksom vinorela propisano da na jednom radu bude jedno vino, toga se ne držim. Na svojim vinskim slikama imam minimum po tri vrste crvenih vina, kojima dodajem i vinske taloge, kako bih što bolje dočarala motiv koji radim. Vino traži koncentraciju i unapred smišljen potez. Nemoguće ga je preslikati, stoga retko kada slikam i pijem u isto vreme, jer potrebni su mi čist pogled i sigurna ruka.

Nakon puta po Hercegovini pre nekoliko godina, gde je uživala u vinima tog kraja, setila se da postoji ova veoma neobična, ali, kako se priseća, teška za savladavanje, tehnika slikanja.

- Kada sam uradila prvi vinorel, ili sliku vinom, znala sam da je vino materijal kojim ću se još dugo zanimati - kaže naša sagovornica. - Kako o vinorelu ne postoji literatura, niti se ova metoda negde izučava, sve što znam o radu vinom, sama sam naučila. A sa svakim novim radom shvatam šta mi koje vino daje, kakve efekte i tonove mogu dobiti ili kako se ponaša u kombinaciji sa drugim vinima.

Pročitajte još: UMETNOST TEŠKA I DO 60 KILOGRAMA: Ekserima slika život

Najčešći motivi Mirinih vinorela su žene.


- One su večna umetnička inspiracija. Čini mi se da prikazane u vinu pokazuju svu svoju raskoš i lepotu. Moje dame su različite, baš kao i vina kojima nastaju. Neke su romantične i stidljive, obučene u raskošne haljine, druge su pak u izazovnom rublju, dok ima i onih potpuno obnaženih. Slikam ih vinima iz regiona, i to onim koja su nastala od autohtonih sorti grožđa, kao što su vranac, blatina, prokupac...


KAO ŽIVE

- LjUBITELjIMA vinorela posebno je zanimljiva činjenica da su vinoreli takozvane žive slike - kaže Mira. - To znači da vinoreli, poput vina, vremenom stare i i menjaju svoje boje. Dobijaju jednu vrstu patine i postaju smeđi. Taj proces je nemoguće sprečiti, ali lepota vinorela i jeste u tome da pratite promenu slike pred vašim očima.