Stare i vredne ikone, slike, knjige, portreti, putiri, jevanđelja, zastave i drugi predmeti iz riznice Crkve Svetog oca Nikolaja u Kikindi, prvi put predstavljeni su široj javnosti na izložbi, koja je postavljena povodom 250 godina od izgradnje tog hrama. Ovo je ujedno bio i deo obeležavanja crkvene, ali i slave grada Kikinde, letnjeg Svetog Nikole.

- Do sada su se ovi predmeti nalazili u crkvi, Parohijskom domu ili u manastiru Svete Trojice. Sve izloženo ima veliku vrednost, predmeti su jedinstveni, unikatni, neki su korišćeni tokom bogosluženja, dok su drugi samo čuvani. Najzanimljivija su tri okovana jevanđelja, od kojih je najstarije ono iz 1833. godine. Dva su iz trgovine Nikole Ivkovića iz Novog Sada, a jedno je dar Đurice Varađanina, koji ga je 1935. godine poklonio za zdravlje sina Radiše. Vredno je i Žitije Gospodnje iz manastira Svete Trojice, doneto iz Grčke i staro 140 godina - objašnjava Marko Markovljev, autor izložbe i urednik programa u Kulturnom centru "Kikinda" gde je izložba postavljena.


PROČITAJTE JOŠ: ZABORAVLjENI HEROJ VLADIMIR FIJAT: Solunac ostavio bogat legat, a ni grob mu se ne zna

Prikazane su i knjige koje je nakada davno vodila crkva i one su posebni svedoci značajne uloge crkve u vremenu kada je život funkcionisao znatno drugačije. To su knjiga umrlih od 1840. do 1842. godine, zatim knjiga računa iz 1841. i 1842, i protokol ispoveđenih od 1818. do 1824. godine.

- Knjige računa ni istoričari nisu do sada videli a ni obrađivali. U njima je vođena crkvena kasa i na kraju svake godine zapisnik su potpisivali gradonačelnik, predsednik i svi članovi Crkvenog odbora. Tačno je evidentirano koliko je ko donirao novca, zlatnika ili srebrenjaka. Strogo se vodilo računa o svakoj pari. Protokol ispoveđenih vođen je umesto knjige krštenih. Zapisivano je iz koje su porodice oni koji su se ispovedali i tačno se vidi kada se ko iz porodice ispovedao - opisuje Markovljev.

Veliki krst i putir

Deo izložbe svedoči i o ulozi Društva za negovanje muzike "Gusle" koje je osnovano pre 143 godine i do sada ima veliki značaj u životu grada. Izložena je zastava iz 1930. koju je kum crkvene slave poklonio pevačkom društvu. Prikazan je i pano sa članovima tog društva iz 1930. godine, na dan kada je društvo slavilo pola veka od osnivanja.

- Sve izloženo su darovi pojedinaca crkvi. Kikinđani su tokom dva i po veka svojoj crkvi poklanjali razne predmete raznim povodima. Tako je na srebrnom putiru iz manastira Svete Trojice ugravirano da je to decembra 1931. godine, "Za spas duše i večni pokoj rabe Božije Julije, koja je živela od 1861. do 1931. godine, poklonio njen suprug, dr Ivan Veselinović, sa decom" - prenosi Markovljev.

Pravoslavna Crkva Svetog oca Nikolaja dominira u centru Kikindi, a podignuta je 1769. godine, na mestu stare crkve pletare.

PORTRETI

Među izloženim slikama su i portreti episkopa Georgija Letića i Melanije Gaičić, najveće ktitorke SPC u Kikindi, dobrotvorke koja je izgradila manastir Svete Trojice. Vredno je i ulje na platnu "Sveti Nikola stišava buru".


PROČITAJTE JOŠ: Kruševljanin zaprosio devojku, prsten sakrio među eksponatima!

DRUGAČIJI AMBIJENT

CRKVENI predmeti i relikvije, koji imaju religijsku, ali i umetničku vrednost, prvi put su izneti iz hrama zahvaljujući razumevanju starešine, jereja Nikole Miškovića. On ocenjuje da je izložba "Riznica Srpske pravoslavne crkve u Kikindi" veoma značajna.

- Ovo je prilika da sugrađani koji ne dolaze često u našu crkvu, ove predmete vide u potpuno drugačijem ambijentu - navodi jerej Mišković.