POSLE meseci velike borbe, neizvesnosti i straha, mali Nikola Pavlović (3) iz Aranđelovca, koji se leči od jednog od najtežih karcinoma, izborio je veliku bitku na putu ka izlečenju! Izdržao je osam ciklusa teških hemioterapija u Beogradu, operaciju tumora u Americi, a nedavno i transplantaciju kostne srži u Đenovi! Sada mu predstoji niz ciklusa terapija i mukotrpan nastavak lečenja. Zbog vedrog duha, neobične energije koja je zadivila svetske lekare, malog Nikolu Aranđelovčani su prozvali Hrabriša.

Kada je Nikoli pre sedam meseci konstatovan komplikovan oblik tumora neuroblastom, u četvrtoj, pretposlednjoj fazi bolesti, cela Srbija se podigla da prikupi novac i pomogne Pavlovićima da spasu svoje dete. Velika podrška ovoj porodici bili su žitelji rodnog grada, koji su organizovali niz humanitarnih akcija i donacija.


PROČITAJTE JOŠ: PODVIG NEIMARA SRPSKOG HRAMA: Istinska lepota je u davanju i darivanju


- Zahvaljujući dobrim ljudima koji su nam pomogli, Nikola je dobio šansu da se bori i krajem januara bili smo u Americi - priča Nikolin otac Nenad Pavlović. - Tamo je operisan, izvađen mu je primarni tumor iz grudi, a samo 48 sati nakon operacije, stao je na noge. Dve nedelje kasnije smo u Beogradu spremali kofere za put u Đenovu, na novi ciklus lečenja. To šta je naš Nikola prošao do sada i šta ga još čeka, strašno je, ali supruzi Ani i meni njegov pozitivan stav, veselost i razigranost daju neopisivu snagu da se borimo.

Sredinom februara na Institutu "Đanina Gaslini", u Đenovi, Hrabriša je primio pripremnu hemioterapiju za transplantaciju kostne srži, a zatim je usledio veoma komplikovan zahvat.

- Transplantacija je trajala pet sati, a sve očekivane probleme koji nastupaju nakon nje Nikola je savršeno podneo - kaže Nenad. - Već posle dan i po se igrao u krevetu, pa su lekari bili u čudu, jer obično pacijentima treba sedam dana da se pokrenu.

Kako Nenad kaže, najgora faza lečenja je iza njih, a ako sve bude kako treba, Pavlovići će novu 2020. godinu dočekati u Srbiji!

NA VREME

RODITELjI Nikole Pavlovića su u oktobru 2018. godine saznali da njihov sin boluje od najteže dečje bolesti - neuroblastoma. Radi se o malignom tumoru koji nastaje od nezrelih nervnih ćelija. U Nikolinom slučaju, neuroblastom je zahvatio oko 70 odsto kostne srži, ali i deo kičme. Novac je prikupljan kroz raznovrsne akcije i Fondacije "Budi human", i na sreću, na vreme je obezbeđeno neophodnih 280.000 evra, koje porodica nije imala.