UPOZNAVANjE sa životom srpskog naroda, njegovom kulturnom baštinom i istorijskim blagom na Kosovu i Metohiji i ove godine je misija polaznika diplomatske akademije koja, u organizaciji Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Diplomatske akademije Ministarstava spoljnih poslova Republike Srbije, boravi u južnoj pokrajini od 23. do 25. maja.

- Još jedna generacija diplomatske akademije je u poseti Kosovu i Metohiji, da u sklopu svoje socijalizacije, intelektualnog uspona, školovanja i edukacije dobije novu snagu i znanja. Samim prisustvom ovde oni će se osposobiti da interese svoje države zastupaju na najbolji mogući način. Deo njih koji sutra budu u diplomatsko-konzularnoj mreži, a deo koji će važne poslove obavljati u Republici Srbiji, susretaće se svakodnevno sa pitanjima vezanim za probleme naroda na Kosovu i Metohiji - rekao je, tokom posete manastiru Dečani, zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović.


PROČITAJTE JOŠ: Nove studije: Porast nivoa mora za dva metra do kraja veka?

Lepote srpskih svetinja i prirodne lepote KiM izazvale su emocije i ostavile dubok trag na licima i u srcima polaznika, pogotovo onih koji prvi put borave u pokrajini.

- Drago mi je da sam deo ove akademije i da imam priliku da budem na ovako svetom mestu. Mišljenja sam da bi za sve bilo veoma značajno da se ovakve posete organizuju češće i da svi građani imaju priliku da posete i dožive ovakav osećaj koji pružaju naše svetinje. Smatram da treba raditi na tome da se nacionalna svest kod našeg naroda probudi i svi treba da naučimo i znamo odakle potičemo i gde su nam koreni - rekao je polaznik diplomatske akademije iz Beograda Stefan Zlatanov.

Sličnog mišljenja je i njegova koleginica Jovana Mitić, koja je lepote Kosmeta upoznala i kao student.

PROČITAJTE JOŠ: Stepski soko vraćen u prirodu

- Posebno je bitno za ljude koji će jednoga dana predstavljati Srbiju u inostranstvu da se upoznaju bolje sa svojim duhovnim i kulturnim nasleđem na Kosovu i Metohiji kako bi što bolje i uspešnije mogli da zastupaju i interese svoje zemlje, ali i da ljudima u inostranstvu na neki način približe sve ono što se nalazi ovde, a čega je Srbija u celini bogata - rekla je Mitićeva.DRAGOCENO

POLAZNICI diplomatske akademije, kojih je ove godine četrdesetak, posetu KiM započeli su obilaskom jezera Gazivode, a obišli su i Veliku Hoču, crkve Bogorodicu Ljevišku i Sveti Đorđe u Prizrenu, Prizrensku bogosloviju, manastire Zočište, Svete arhangele, Visoke Dečane, Gračanicu i Pećku patrijaršiju. Poslednjeg dana boravka u južnoj srpskoj pokrajini planiran je za obilazak Brezovice.