PRVA generacija Bogoslovije u Krki, koja je u manastiru iz 14. veka diplomirala samo pet godina posle njegove obnove 1966, sastala se u nedelju u manastiru Teneka kod Jakova. Posle arhijerejske liturgije, nastavljeno je druženje ove jedinstvene generacije u istoriji bogoslovije, koja je iznedrila čak četiri episkopa: sremskog Vasilija, banjalučkog Jefrema, zapadnoevropskog Luku i kanadskog Mitrofana.

Svi đaci najstarije srpske bogoslovije, osnovane 1664. godine, postali su sveštenici, a neki, uz to, i profesori. Razredni starešina i jedan od omiljenh profesora im je, u prvoj godini, bio episkop šabački Lavrentije, koji im je predavao srpski jezik i književnost, ali i očinski brinuo o njima.

- Tada profesor, Lavrentije je video da noću, ali i kad je hladno, izlazimo u toalet, koji je bio van zdanja internata, slabo obučeni, jer smo oskudevali u garderobi, pa nam je dao svoj kaput i rekao da bez njega ni slučajno ne izlazimo napolje - prisetili su se Lavrentijevi đaci, među kojima je vladika sremski Vasilije, koji je, pre tačno tri decenije uveo u tron episkopa šabačko-valjevskog, svog razrednog starešinu, koji je pre toga duže od dve decenije bio vladika zapadnoevropski.

Tom prilikom vladika Vasilije je istakao da je Lavrentije nešto najbolje što SPC ima i što šalje za vladičansku katedru u Šabac.

Pročitajte još - Manastir Krka: Čuvar vere pravoslavne

Dvojica učenika iz tog doba su doktori nauka - protođakon Ljubomir Ranković i vladika Mitrofan. Bogosloviju je te davne 1966. upisalo 48 učenika, diplomiralo je njih 31, od kojih su 22 živa. Jedina su generacija koja se sastaje svake godine, a ovo im je 48 saborovanje. Dogovoreno je da se povodom pola veka sastanu u manastiru Soko kod Ljubovije, zadužbini njihovog nekadašnjeg profesora Lavrentija.

- Susret je protekao u divnoj atmosferi, a razgovarali smo o ozbiljnim crkvenim problemima - kaže protođakon Ranković. - Sve je bilo opušteno i drugarski, kao da smo juče izašli iz klupa, bez obzira na to ko danas od nas šta radi. Uvažavamo i volimo jedni druge i zato se redovno sastajemo.

Manastir Krka Depositphotos

Od profesora iz tog vremena na skupu je bio samo Krstan Dobrovac, kome su se na prozivku odazvali Milorad Anović, Luka Bosanac, Vasilije Vadić, Mitrofan Kodić, protojej profesor Mihailo Marijanac, Jefrem Milutinović, Živorad Pavlović, Petar Jovančević, Ilija Prole, Ljubomir Ranković, Rajko Radmilović, Mirko Šipka, Gojko Šolaja, Mihailo Jović, Nedeljko Kusmuk i Petar Milovanović.

BLAGOSLOV I POZIV

EPISKOP Lavrentije, koji je u nedelju bio zauzet zbog ranije planirane kanonske posete manastiru Kaona, poslao je bivšim đacima blagoslov za susretanje i poziv da, ne samo za dve godine, već kad god zažele, dođu kod njega u goste, "kao genarcija koja je bila i ostala za pamćenje". Njegovim bivšim učenicima podeljena je monografija o Lavrentiju, objavljena povodom pola veka njegovog vladičanskog staža.