NE samo što je jedan od najobrazovanijih sveštenika, ne samo u Eparhiji šabačkoj SPC, đakon mr Savo Lazić, budući doktor teoloških nauka i među najboljim i najomiljenijim veroučiteljima, već je hodočasnik koji je omiljen svakoj grupi vernika, koji idu do naših najvećih bogomolja, sve do Hilandara i drugih pravoslavnih manastira na Svetoj gori.


Vrhunski obrazovan, izuzetno pobožan, rečit, prijatan i vredan otac Savo je, u minulih desetak godina, posetio gotovo sve naše svetinje, sam, porodično, u društvu kolega i prijatelja, i sa grupama vernika. Što je put duži, kaže Milutin Stevanović, vernik iz Loznice, „to su krasne vrednosti oca Save izraženije u ljudskom i svešteničkom činu“.


- Vidi se da mu je vera duboko su srcu, ogleda se to u njegovim očima, kada nam, sa puno ljubavi i žara, priča o našim svetinjama, našim svetiteljima, našoj duhovnoj i kulturnoj baštini – kaže Stevanović - Svedok sam da vernici uživaju u njegovom društvu, podjednako mladi, stari i deca. Možda u SPC nisu svesni šta imaju u svojim redovima, ne znaju koliko mu se raduju i monasi i monahinje, ali Boga mi i vladika gde god se pojavi. Hodočašće sa njim je duhovna radost, kulturno događanje, ljudsko opuštanje i osećaj smirenosti.

PROČITAJTE JOŠ: ZAŠTO CELO SELO OBOŽAVA DALIBORA? Protojerej dobrim delima i mudrim rečima inspiriše sve oko sebe


Otac Savo, koji obavezno nosi kamilavku na glavi, uz druge bogomolje, sve češće sa vernicima stiže do Hilandara, gde zna sve, ne samo o bogomolji, već i o svakoj stazi bogazu, svakom struku masline, svakom kamenu …


- Milina je kad vam hodočašće nije samo dolazak i boravak u svetinji, već i sav put do i od bogomolje do kuće, kao što je kad se ide sa ovim mladim čovekom, roditeljom dvoje dece, rođenom u Malom Zvorniku, poreklom iz sela Velike Reke, između planina i Drine, kome se divi i njegov vremešni deda, Savo, imenjak, koji je ponosan na njega kao i čitav zavičaj.