PLASTIČNE i staklene flaše, razbacane kese i drugi otpad su samo deo "asortimana" nelegalne deponije koja se nalazi na Jabuci - u neposrednoj blizini bisti narodnih heroja u okviru spomen-kompleksa nazvanog "Boško Buha".

Istine radi, problem odlaganja smeća je jedan od gorućih na teritoriji čitave prijepoljske lokalne samouprave, a neveselu situaciju dodatno otežavaju nesavesni građani koji najrazličitiji otpad jednostavno ostavljaju gde god stignu, pa i tamo gde to baš ne priliči - kraj spomen-obeležja narodnim herojima iz Drugog svetskog rata.

PROČITAJTE JOŠ - “NOVOSTI” OTKRIVAJU: Dva stratišta usred Beograda sa 14.000 žrtava sakrio nemar

A, na visu iznad Prijepolja su mali partizani iz raznih krajeva - predvođeni već legendarnim bombašem Boškom Buhom - dali živote za slobodu ondašnje Jugoslavije. Nekoliko decenija kasnije, u znak zahvalnosti, na mestu gde su ih sustigli fašistički hici je sagrađen spomenički kompleks sa bistama devet boraca. Međutim, mali junaci nisu ni slutili da će njihova žrtva brzo pasti u zaborav, a biste ogreznuti u smeću.

Uzalud su i namernici koji svrate da posete kompleks i uživaju u prirodi zgroženi onim što što ih ovde dočeka...

- Ovo je bruka za čitav kraj koji ima izuzetan turistički potencijal - kaže Goran Drndić iz Pančeva koji je prvi put na Jabuci.


PROČITAJTE JOŠ - SRAMOTA: Gazimo po spomenicima srpskim junacima!

Meštani, pritom, krivce za otpad koji je zatrpao biste narodnih heroja vide u prolaznicima koji, kako kaže Dobrilo Cvijović iz Jabuke, iz automobila izbacuju čitave kese sa smećem.

Foto A. Rovčanin

U svakom slučaju, spomen-kompleks "Boško Buha" nije u sistemu javnog komunalnog preduzeća "Lim" koje je zaduženo da čisti Prijepolje i okolinu. Rukovodilac njihove radne jedinice "Komunalni objekti" Dževad Beganović je, čak, izričit da otpad niko niotkuda nije doneo, već potiče od ovdašnjih ljudi.

- Žitelji Jabuke tu odlažu smeće, a u blizini se održavaju i neki vašari, pa šatordžije i ugostitelji ostavljaju svašta iza sebe. Tokom godine, mi u više navrata čistimo prostor oko obeležja narodnim herojima, bude tu i po nekoliko kamiona smeća, ali nelegalna deponija se vrlo brzo "oporavi" - naglašava Beganović, uz podsećanje na to da spomen-kompleks "Boško Buha" od 1986. ima status nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja, za koji je nadležan Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.