KIKINDSKA RATNA GENERACIJA: Matursko slavlje im odložile NATO bombe

R. ŠEGRT

ponedeljak, 13. 05. 2019. u 19:02

КИКИНДСКА РАТНА ГЕНЕРАЦИЈА: Матурско славље им одложиле НАТО бомбе

Maturanti iz ratne 1999. prvi put proslavili malu maturu / Foto Neven Nakrajkućin

Generacija kikindskih "ratnih" maturanata okupila se posle 20 godina. Οsmaci, sada roditelji, različitih profesija

OKO 300 Kikinđana rođenih 1984. godine, koji nisu mogli da proslavi malu maturu onako kako je želela 1999. godine, jer su na Srbiju padale NATO bombe, odlučila je da se sada okupi. Matursko slavlje koje su propustili pre 20 godina organizovali su, iako su neki od njih u inostranstvu, drugi u većim gradovima, ali đaci iz čak 26 odeljenja te ratne generacije imali su jaku želju da se ponovo sretnu.

Nekada samo osmaci, sada i roditelji, ali i advokati, glumci, muzičari, ekonomisti, menadžeri, konobari, apotekari - izjednačili su se na maturskom slavlju koje je, kako kažu, bilo neponovljivo.

Ideja za okupljanje potekla je od Zorana Penjina, koji je iskoristio brzinu i jednostavnost društvenih mreža i drugih načina komunikacije da pozove školske drugare da se ponovo vide.

- Pre 20 godina mi smo završavali osnovnu školu dok su se oglašavale sirene. Umesto maturskog slavlja, imali smo žurku u učionici, ali smo brzo morali da pobegnemo kući. Sastali smo se između dve "muzike" sa sirene. Ni razred nismo završili kako je trebalo. Mi smo generacija koja je živela bez društvenih mreža, dobro se poznajemo, jer smo se družili neposredno, najviše na gradskom trgu - priča Penjin, zadovoljan odzivom drugara na ovo slavlje.

PROČITAJTE I:Svoju ljubav krunisali uz sirene i NATO bombe

Okupili su se oni prvi put i pre deset godina, ali u znatno manjem broju, pa je nekako ostala žal zbog preskočenog pravog velikog slavlja. Zato je obeležavanje 20. godišnjice male mature ovog puta bilo baš kako treba. Došli su i nastavnici, razredne starešine, nije, naravno, izostalo ni fotografisanje, pa će u privatnim foto-albumima sada svako imati i slike sa male mature.


- Sada je na slavlju bilo i supružnika, ispričano je mnogo lepih priča, detalja, tako da smo se dogovorili da se ponovo sastanemo za deset godina. Nije bilo lako sve obavestiti, ali smo podelili posao, pa je sve išlo lakše. Došli su drugari iz gradskih i tri seoske škole, iz Nakova, Novih Kozaraca i Iđoša, tako da je bilo i novog upoznavanja - pričaju mali maturanti iz ratne 1999. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Dzomba

14.05.2019. 08:44

@Milenko B. - E moj Milenko, tebi je bolje ništa ne napisati. Na žalost ima takvih kao ti još ali ste na sreću u manjini.Svaka čast na okupljanju, organizaciji i svemu!