MRAČNE TAJNE KINESKE MEDICINE: Zatvorenici doniraju organe bez pristanka

Novosti online

07. 05. 2019. u 20:28

МРАЧНЕ ТАЈНЕ КИНЕСКЕ МЕДИЦИНЕ: Затвореници донирају органе без пристанка

Depositphotos

Ilegalna prodaja organa od zatvorenika osuđenih na smrt mračna je tajna koja se krije između zidova kineskih zatvora i bolnica, a aktivna je decenijama unazad
ZATVORENICI kineskih zatvora osim pretnje smrtnom kaznom suočavaju se sa trgovinom vlastitih organa, a da na takav zahvat nisu prethodno pristali.

Ilegalna prodaja organa od zatvorenika osuđenih na smrt mračna je tajna koja se krije između zidova kineskih zatvora i bolnica, a aktivna je decenijama unazad.

Mnogi od zatvorenika osuđenih na smrt nisu ni ubice ni silovatelji, već su osuđeni zbog svojih političkih ili religijskih uverenja (tzv. zatvorenici zbog savesti), kao što su to, na primer, miroljubivi pripadnici Falun gung verske zajednice.

Ne postoje precizni dokazi o tome koliko je ovaj problem zastupljen jer sistemi zatvora i bolnice u Kini funkcionišu pod velom tajne. Iako je vlada Kine priznala praksu prodaje organa zatvorenika u periodu devedesetih i nakon 2000. godine, zvaničnici tvrde da je ova praksa ukinuta 2015. godine. Ipak, statistike do kojih su došli brojni novinari istraživači i pripadnici nevladinih organizacija ukazuju na to da transplatacija organa zatvorenika funkcioniše kao javna tajna.

PROČITAJTE JOŠ - Transplantacijom organa spasena 64 života

Istraživanje objavljeno u januaru 2019. godine bavilo se analizom forenzičkih izveštaja o doniranju organa između 2010. i 2018. godine. Na ovaj način otkriveni su slučajevi falsifikovanja i manipulacije podacima o doniranju organa, što je tvrdnje o reformama Kine dovelo pod znak pitanja.

Iz kulturoloških razloga, Kinezi spadaju u narode koji retko pristaju na donaciju organa, a navodi se da se tokom godine obavi oko 10 000 transplatacija. Odakle onda organi dolaze? Ni kapaciteti kreveta u bolnicama niti resursi potrebni za transplataciju ne govore u prilog navedenog broja obavljenih transplatacija, kako je to objasnila istraživačica za istočnu Aziju, Sara Kuk, za IFL Science.

Svedočenje vojnog doktora iz 1995. godine, Vanga Guokvija otkrilo je jezivu praksu primenjivanu na zatvorenicima u zatvoru u pokrajini Hebej. Dok su uzimali svoj poslednji dah, doktori su im vadili organe namenjene transplataciji. „Moj posao je bio da skidam kožu i rožnjače na stotine leševa pogubljenih zatvorenika, a neki od njih ciljano su pogubljeni zarad transplatacije”, naveo je doktor Guokvi.

ZAŠTO SU BAŠ PRIPADNICI FALUN GUNG VEROISPOVESTI OMILjENI DONATORI?


DRUGA najveća verska zajednica u Kini, nakon kineskih budista jesu pripadnici Falung gung vere. Za njih je karakteristično da vežbaju meditaciju i svesnost u svrhu samo-kultivacije. Iako je reč o pripadnicima vere koja ni na koji način ne ugrožava druge, niti propagira nasilje, njihovo procesuiranje pred zakonom je često bez suđenja, česta su mučenja i smrtne kazne, a tokom boravka u zatvoru su pod strogim nadzorom.

Ipak, njihova najbitnija karakteristika je ta da spadaju u grupu najzdravijih ljudi. S obzirom na to da ne piju, ne puše i vežbaju dosta predisponirani su da budu prilično dobrog zdravstvenog stanja. To je poznato i vladi Kine.

Većina ispitanih zatvorenika, pripadnika ove verske zajednice, navelo je česte zdravstvene kontrole, kao što je provera krvne slike i slično. Objašnjenje za ovakvu vrstu konstantnog kontrolisanja uvek je rutinski proces.

TRANSPLANTACIJA NA ZAHTEV

BRZINA transplantacije u Kini veća je nego bilo gde u svetu. Uslovi da bi se dobio organ zahtevaju da potencijalni donor umre, a kako organi ostaju vitalni još svega nekoliko sati nakon što nastupi smrt, pacijent bi čekao poziv u kom će mu se saopštiti da je donor preminuo i da dođe na hitnu transplantaciju. Ovaj proces može da traje mesecima, pa čak i godinama. U Kini se za organ čeka nekoliko nedelja ili dana. Ovo ukazuje na to da se pogubljenja zatvorenika obavljaju prema zahtevima za transplantaciju.

U 2006. godini cene organa su iznosile: 62 000 dolara za bubreg, 98 000 - 130 000 dolara za jetru, 170 000 dolara za pluća, 160 000 dolara za srce, a 30 000 dolara za rožnjaču.

Za lakoću transplantacija u Kini se pročulo i po svetu, tako da je ovo sivo tržište dobilo međunarodni domašaj.

Nedavno je u Londonu zasnovan nezavisni sud koji će se baviti istraživanjem ilegalnih transplantacija nad kineskim „zatvorenicima zbog savesti”. Cilj rada ovog suda je da dokaže da li su tvrdnje kineske vlade o reformama nakon 2015. godine istinite.

(Nacionalna geografija)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Kopecanje

07.05.2019. 21:10

Meni ovo ne deluje strašno. Kad umreš nije ti bitno gde su ti organi. U šta god da veruješ sve što ti se dešava posle smrti desiće ti se imao organe kad te zakopaju ili spale. Muka mi je što neko verovatno masno zarađuje na tome.Inace da ima pameti svi bi se organi koji mogu uzimali posle smrti.

Ilika

18.03.2020. 17:09

@Kopecanje - U potpunpsti se slazem. Malo zdrave pameti, pomozite zivima a ne mrtvima da sacuvaju svoje organe. Ubistvo zbog organa nevinih ljudi je zlocin.

Небојша

07.05.2019. 22:07

Ово је очигледно пропагандни текст прузет из Националне Географије, која редовно објављује псеудо научне пропагандне текстове против Кине, Русије и других не-западних држава. Извори тврдњи изнетих у тексту су нејасни и пуни нагађања, као на пример: "statistike do kojih su došli brojni novinari istraživači i pripadnici nevladinih organizacija". "Nedavno je u Londonu zasnovan nezavisni sud"Фалунг гунг је деструктивна секта финансирана од САД да би подривала Кину, не мирољубива верска заједница.

Bre

07.05.2019. 22:24

Ovo je nenormalna priča NG.CNN, CIA i ostala bagra ovo serviraju.A zašto vi prenosite ovo s*nje?

буки

10.05.2019. 13:03

Силно бих желела да поверујем како је ово пропаганда ЦИЕ и осталих, али кад мало размислим не би ме изненадило да "практични" Кинези полазе од тога да је осуђеницима на смрт ионако свеједно. Можда се чак и они сложе, јер давањем органа одлажу извршење смртне казне.

Ilija

18.03.2020. 17:06

Ovo meni uopste nije strasno. Problem je ako je nevino lice osudjeno na smrt. Ukoliko bilo ko umre nedaj boze od udesa ili slicno, njegovi organi bi morali da se iskoriste ako nekome moze da se spasi zivot. Jer mrtvima organi netrebaju. Ja bar tako razmisljam.