Vredelo je čekati - prvi je komentar Paraćinaca koji kroče u novootvoreno etno-selo udaljeno dva kilometra od centra grada, podignuto tik uz auto-put, na 150. kilometru od Beograda. Vlasnik Stojadin Radivojević zidao ga je desetak godina i, kako kaže, izgradnja još traje, mada je nesvakidašnja prirodna oaza, u drvetu i kamenu - sa veštačkim jezerom, gejzirom, moravskom vodenicom i potočarom, sa seoskom kafanom i konacima - za posetioce otvorena nedavno.

Kompleks na dva i po hektara ima dva ulaza. Iz pravca grada ulazi se u centar sela, sa seoskom spomen-česmom, konacima i moravskim kućama, uz žubor planinskog potoka i kamenim mostićima na njemu. Sa druge strane, sa auto-puta, pogled puca na prelepo jezero, gejzir, veštački most, paviljon i imitaciju moravske vodenice, u čijoj je neposrednoj blizini i prava vodenica potočara. Kroz kristalnu jezersku vodu promiču brzi japanski šarani, inače miljenici vlasnika. Ima i krupnih, u fazi mreštenja. Pažnju privlače replike kamile i žirafe. Tu su da bi privlačile pažnju turista, ali i da bi se najmlađi gosti fotografisali kraj njih.


PROČITAJTE JOŠ:
Šansonom protiv raspojasanosti kiča

- Selo je proradilo i mnogi sadržaji su u funkciji, uključujući ugostiteljske i smeštajne. Restoran nacionalne kuhinje ima sedamdesetak mesta, sa letnjom kuhinjom, dve zidane furune, dva ognjišta i dve pušnice. Trenutno je aktuelan završetak smeštajnog dela i u narednih mesec dana imaćemo ukupno sto ležajeva u tri konaka i u kućama moravskog stila. Manufakturne radionice biće najveća naša atrakcija i ubrzano radimo da taj deo sadržaja zaživi. Izgradili smo malu staklaru za proizvodnju suvenira, opremamo i malu pivaru, obezbedili smo peć za pečenje grnčarije na struju, dok je napolju već sazidana jedna na drva. Imamo i školu grnčarije. Sve su to manufakture koje će do sredine godine da prorade - priča vlasnik, koji bi i više od 24 sata provodio na ovom mestu samo kad bi to bilo moguće.

"Stolovo" ima autentičnu rajačku pimnicu sa vinskim podrumom, prenetu iz Rajca, veštačko brdo na kojem dominiraju zvonik crkve i krst visok sedam metara. Tu je i objekat osmišljen za kovačnicu u kojoj će se praviti ukrasni predmeti od metala, a za početak će se u potkovice urezivati znak etno-sela za suvenirnicu. Izgradnja seoske crkve je u planu, a mali zoološki vrt u nastajanju. Zasad su tu patuljaste kozice, poni Kića i dve autentične krave podolke.

Stojadin Radivojević

Za kratko vreme ovo etno-selo postalo je hit kod okolnog stanovništva, a ima gostiju i iz Kruševca, Jagodine, Ćuprije... Ipak, Radivojević "tipuje" na putnike, naročito strance, koji u tranzitu prolaze Koridorom.

- Mnogo stranaca prolazi kroz Srbiju, a ostave vrlo malo novca. Sa druge strane, potencijal Koridora je ogroman u turističkom smislu i treba ga iskoristiti, jer je turizam najefektniji izvoz, samo treba ponuditi pravi sadržaj - tvrdi Radivojević.

LEDENA I SLANA PEĆINA

Dve velike atrakcije "Stolova", ledena i slana pećina, potpuno su završene u građevinskom delu, ali predstoji opremanje. Za slanu pećinu obezbeđena je himalajska so, pa predstoji ugradnja i njeno otvaranje, dok ledena pećina podrazumeva temperaturu od minus pet tokom čitave godine. Ona će za turiste biti posebno atraktivna leti, uz ispijanje samo jedne vrste votke u čašama od leda.


PROČITAJTE JOŠ:
SUSRET SA ISTORIJOM: Katolička crkva,ustaše i komunisti bili protiv Srba

SMEŠTAJ ZA GRADITELjE "TURSKOG TOKA"

Sa ruskom kompanijom, koja gradi gasovod "Turski tok" kroz Srbiju, Radivojević je ugovorio smeštaj za sedamdesetak ljudi u konacima etno-sela. Oni će tu ostati deset meseci u tri konaka, a za Ruse obezbeđuje i deset kancelarija sa četrdesetak radnih stolova. Rusi će pristizati sve do 15. maja, kada će graditelji gasovoda biti u punom brojnom stanju, pa vlasnik "Stolova" ovih dana sređuje sobe kako bi dočekao Ruse kako dolikuje.