NE dogodine, već ove godine u Prizrenu!

Ovu je poruku poslalo svim Srbima četrdesetak Nikšićana iz Kluba dobrovoljnih davalaca krvi "Sveti Sava", koji su Odeljenju transfuzije u Kosovskoj Mitrovici darivali 33 jedinice dragocene tečnosti. Krv koja život znači, pogotovo kada je deficitarna, od Boga je blagoslovena.

Nikšićani su obišli srpske svetinje u Dečanima, Pećku patrijaršiju, Gračanicu, stigli do carskog Prizrena, obišli Bogorodicu Ljevišku, Bogosloviju. Duhovno okrepljeni poručili su da će prvih jesenjih dana ponoviti akciju u Mitrovici i Gračanici, obići i Hoču. Ima ih u društvu blizu 900, što nema nijedno društvo u Crnoj Gori, i brojniji su od bilo koje fabrike - od Železare čak tri puta!

Da je politička volja zvanične Podgorice o priznavanju lažne države Kosovo neprihvatljiva u njenom narodu (priznao nedavno i premijer Duško Marković), potvrdili su ovi ljudi. Radost se uselila među kosmetske Srbe, vratila se vera da Crnogorci nisu izdajnici već braća. Čvrst stisak ruke, zagrljaji, samo su overili tu spoznaju. A dočekali su ih Milan Bigović, Ilija Daković, čiji brat Nikola je ktitor srpskih svetinja, ali i drugi. Suze su se slivale niz lica domaćina, kao i Nikšićana. Emocije su progovorile. Oduševljeni su odnosom Vesne Milentijević, načelnice bolnice u Kosovskoj Mitrovici.

- Hvala vam, braćo! Znali smo da je narod Crne Gore uz nas - govorili su domaćini i lekari transfuziolozi.

PROČITAJTE I:KFOR najavio probe raspoređivanja trupa na Kosovu: Situacija pod kontrolom, nema pretnji


- Ovo je bio susret kojeg ćemo se sećati dok smo živi. Ogorčeni postupcima vlasti u Crnoj Gori i Nikšiću prema našem klubu, jer nam nisu dozvolili da imamo svoj krov nad glavom, odlučili smo da obiđemo naš narod na Kosovu i Metohiji i pomognemo im kako ne bi kuburili sa nedostatkom krvi. Uspeli smo u tome, a sličnih akcija biće još više s naše strane. Ponosni smo što smo iz Crne Gore kao deo srpskog roda i što smo posetili ove ljude, naše svetinje i vratili se puni ponosa i radosti - kaže, za "Novosti", Dragan Bigović, jedan od prekaljenih članova koji je sa sinom Bojanom, upravo na njegov 21. rođendan, 1. maja, dao krv. - Bojanu je želja bila da kao mladi Cuca svoju prvu akciju ozvaniči na rođendan i to na Kosovu i Metohiji, među svojim Srbima. Posebno je bilo oduševljenje transfuziologa što Bojan ima AB krvnu grupu koja je vrlo retka.

Davaoci krvi iz Nikšića u Kosovskoj Mitrovici

JOANIKIJA ZA PATRIJARHA U RAZGOVORU sa monaštvom i sveštenstvom Nikšićani su čuli mnogo toga lepog o mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju i episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju, koji ih često obilaze i vernom narodu ulivaju nadu da će posle kiše sunce granuti. - Čuli smo da bi voleli da jednog dana za srpskog patrijarha dođe episkop Joanikije - pričaju nikšićki humanisti.

I potpredsednik društva Ratko Čvorović takođe ističe da je akcija dala veliki rezultat. On je sa još trojicom bratstvenika dao krv.

- Ovo je naš treći dolazak u južnu srpsku pokrajinu. Dolazili smo kada nismo mogli proći barikade na Jarinju, već smo noćili sa našom braćom, da bi narednog dana išli u Mitrovicu i dali krv. Ovog puta nije bilo rampi, dok Albancima crnogorske tablice na našem autobusu nisu smetale. Kontakt sa sveštenstvom i monaštvom omogućio nam je protojerej-stavrofor Gojko Perović, rektor Bogoslovije na Cetinju, tako da smo nesmetano obišli i naše svetinje. Među monasima i sveštenicima ima i nekoliko naših Nikšićana, što nas samo jača i uliva snagu da ćemo jednog dana svi biti zajedno. Kada smo došli u Gračanicu, kustos Bobo Todorović, takođe poreklom iz Nikšića, dočekao nas je širokog osmeha i šaljivom porukom: "O, stigli nikšićki mafijaši!" Nije nam to zasmetalo, svi smo se nasmejali, ali nam je kasnije rekao da u tu svetinju vrlo često dolaze dvojica nikšićkih "krimosa", daju priloge - dodaje Čvorović.

Ljiljana Miljković je jedna od nekoliko dama koja je dobrovoljno dala krv.


Članovi Kluba dobrovoljnih davalaca krvi "Sveti Sava" na Kosmetu


- Srećna sam što sam deo ove priče. Treba doći na Kosovo i Metohiju i uveriti se u kakvim uslovima živi naš narod, naše monaštvo i sveštenstvo. Ali, naša je vera tvrda i jaka, pobedićemo - poručuje Miljkovićeva.

Naši sagovornici govore da su imali susrete sa starijim Albancima u Peći koji su sa nevericom govorili o budućnosti "Kosova".

- Kažu, dok je na Kosovu grob kralja Milutina, ono nikada neće biti albansko!


OČEVI I SINOVI

PORED Dragana i njegovog sina Bojana, krv su dali Vojo Aleksić i njegova kćerka Aleksandra, kao i trojica Erakovića - otac, sin i sinovac. Jedini "stranac" bio je Dejan Mitrović iz Podgorice, koji je sa kćerkom Andreom takođe deo ove lepe priče. Oni su članovi društva "Četrdeset dva momišićka mučenika". Zanimljivo je da je Bonja Golović nakon teške operacije smogao snage da se pridruži ovoj družini i po 40. put dariva krv.