KOMANDANT 204. lovačko-avijacijskog puka RV i PVO, potpukovnik Milenko Pavlović, poginuo je na današnji dan, 4. maja 1999. godine, oko podneva, za vreme NATO agresije, kada se svojim "migom 29" hrabro suprotstavio daleko brojnijim neprijateljskim avionima na nebu iznad Valjeva. Njegov avion, pogođen raketom, srušio se u Bujačić kod grada na Kolubari.

Toga dana, Milenko je svojim "migom 29" uzleteo sa vojnog aerodroma u Batajnici, da bi se upustio u okršaj sa NATO avionima, koji su se spremali na još jedan napad na Valjevo. To je učinio da bi odmenio drugog, mladog pilota, čiji je bio red da uzleti. U trenutku pogibije, Milenko je imao 40 godina. Iza njega su ostali sinovi Srđan i Nemanja.

Pročitajte još - Ulica Milenku Pavloviću

- Milenko nam je govorio da Srbija mora da sačuva Kosovo, da je to svetinja - govorila je pre nekoliko godina, za "Novosti", njegova majka Radmila Pavlović. - Da je za Srbiju, ako treba, spreman i da pogine. Mi smo mu, kao roditelji, govorili da vodi računa o sebi. Jednom, pred smrt, rekao mi je: "Majko, svako ima svoju sudbinu. Od nje ne može da pobegne." Naš Milenko voleo je avione, nebo, visine. U visine je i otišao.

Neustrašivi pilot rođen je u Gornjem Crniljevu, podgorskom selu u opštini Osečina, na obroncima Vlašića. U rodnom selu čuvaju uspomenu na svog hrabrog Milenka. Njegovo ime nose fudbalski klub, lovačko udruženje. U Osečini, jedno odeljenje zavičajnog muzeja posvećeno je njemu, a tek renovirana ulica u centru varošice danas će dobiti ime Milenka Pavlovića. U Gornjem Crniljevu podignuto je i spomen-obeležje, kojim dominira deo izrešetanog repa Milenkovog "miga 29".

Milenko Pavlović

Pročitajte još - JUNAK MILENKO PAVLOVIĆ - Nećete vi da ginete, ja ću

- Naš Milenko bio je izuzetan čovek - kažu uglas žitelji Gornjeg Crniljeva. - Nikada nije zaboravio rodno selo, svoje poreklo, zavičaj. Nije bilo vikenda da u selo nije došao, iako vrhunski pilot, bio je, što kažu, čovek iz naroda, uvek oran da sa svima porazgovara, druži se sa seljanima. Bio je i strastven lovac. Ljudina je bio naš Milenko. On je heroj Podgorine. Velika je nepravda što nije proglašen za narodnog heroja, iako je za to postojala inicijativa.

ORDENjE

HRABRI pilot odlikovan je posthumno Ordenom za hrabrost, a dodeljena mu je i Zlatna letačka značka. Valjevska eparhija dodelila mu je, takođe posthumno, Orden Svetog vladike Nikolaja. To je, ujedno, najveće priznanje eparhije valjevske.U Gornjem Crniljevu obeležjem dominira deo izrešetanog repa Milenkovog "miga 29" Foto Ministarstvo odbrane