Drevni španski manastir iz 12 veka - najstarija građevina u Americi, našla se u Majamiju zahvaljujući medijskom magnatu Vilijemu Randolfu Herstu, koji je preneo iz Španije.

Građevina čija je izgradnja trajala od 1133. do 1141. godine, stigla je pre nešto manje od jednog veka u SAD zahvaljujući herstu, vlasniku više od 30 medija, za koje su, između ostalih, pisali i Mark Tven i Džek London.

Herst, čoveku koga smatraju i ocem žute štampe i koji je Orsonu Velsu bio inspiracija za lik glavnog junaka u kultnom filmu "Građanin Kejn", 1925. godine kupio je manastir, čiji su kameni delovi rastavljeni u delove i spakovani u 11.000 sanduka.

"Manastir Majke Božje, Kraljice Anđela", kako se tada zvao, sagrađen je u Segoviji. Posle socijalne revolucije u Španiji, monasi su ga početkom 19. veka napustili. Ceo kompleks oko manastira je zapaljen i prodat, a imanje je pretvoreno u žitnicu.
Pročitajte još - Ljubav i molitve jače od svih teškoća

Ubrzo pošto je ogromna pošiljka iz Španije stigla u Njujork, Herst, za koga se smatralo i da kontroliše međie u SAD, suočio se s finansijskim problemima. Masivni sanduci ostali su u skladištu u Bruklinu 26 godina. Godinu dana nakon smrti Hersta, po kome nosi ime i jedna nagrada za podršku i razvoj novinarstva, dvojica preduzetnika su 1952. godine kupili "pošiljku" i ponudili je nadbiskupu Floride.

Trebalo je 19 meseci i ekvivalent današnjih 20 miliona dolara da se manastir ponovo podigne. Prema oceni magazina "Time" iz 1953, bila je to "najveća slagalica u istoriji".

Nalazi se u severnom delu Majami Biča.