Prodanovi opet imali najjača jaja, slavili sedmu titulu

Rada Šegrt

nedelja, 28. 04. 2019. u 15:37

Проданови опет имали најјача јаја, славили седму титулу

Foto: Rada Šegrt

Svetsko prvenstvo u kuckanju farbanim uskršnjim jajima u Mokrinu. Snagu jaja iskušavali su rođaci, školski drugovi, stari prijatelji, pa i doktori

KUĆA Prodanovih bila je najveselija u Mokrinu kod Kikinde u nedelju na pravoslavni Uskrs, jer je titula pobednika sa nezvaničnog Svetskog prvenstva u kuckanju farbanim kokošijim jajima opet došla na njihovu adresu. Doneo ju je Dušan, mlađi sin Jefte i Kate, koji je novom pobedom uvećao porodičnu kolekciju šampionskih pehara. On je u finalu pobedio velikog rivala, bivšeg šampiona Živicu Blažića. Radost Prodanovih bila je višestruka, radovao se pobednik, a još više otac Jefta, koji je i odabrao jaje jake ljuske.


Pročitajte još: Palma za Uskrs tradicionalno pekao prasiće i jagnjiće (VIDEO)


- Čast je pobediti. Za našu porodicu je ovo posebno veliki dan, jer sada brat Stevan i ja imamo po tri titule, a otac jednu. On je od Božiča birao jaja i pregledao oko 6.000 da bi se našlo ono najjače. Oko 200 smo odabrali za finale, a na Veliku subotu uveče odabrali smo ono za takmičenje verujući da će biti pobedničko. Znali smo da možemo da računamo na visok plasman, jer imamo svoje kokoške koje nose jaja čvrste ljuske. Zasluge, svakako, ima i majka Kata koja je ofarbala 200 jaja. Ona mora da sve nas istrpi i nije joj lako– rekao je Dušan, komercijalista koji živi u Novom Sadu.

Veću tremu od njega, pa čak i strah da će im titula, možda, izmaći imao je najstariji Prodanov. Pribojavao se Jefta komšije Save Terzića Košničara, koji je, takođe, imao “zdravo jako jaje” kako Mokrinčani kažu, a žreb je hteo da se baš on i Dušan sretnu u finalnim nadmetanjima. Kada je Dušan prošao dalje, Jefti je laknulo.

- Najmanje 20 puta dnevno idem u kokošinjac i tražim jaja. Pa, znate li koji je to trud?! Bilo bi mi jako žao da nismo prvi. U finalu su čak četiri jaja bila iz našeg dvorišta, ali najdraže je kad je pobeda naša. Ipak, matori nešto zna – priznao je Jefta za “Novosti”.


Pročitajte još: U Modriči 25. put izabrano najlepše vaskršnje jaje


A ništa u Mokrinu u nedelju nije bilo slučajno. Baš Prodanovima pripada zasluga i što je devetogodišnja Dragana Božin pobedila u konkurenciji juniora. Mala crnokosa lepotica i ranije se takmičila na, ali sa manje uspeha.

- Ove godine jaje mi je dao kum Stevan Prodanov. Lepo je pobediti – otkrila je mala šampionka.

Titulu je izgubio prošlogodišnji šampion “Tucanijade” Ivan Dilber, a vesela rođaka iz Toronta nije donela sreću ni Savi Terziću Košničaru. Pobednički laloški vals nije zaplesao, jer nije poneo šešir, već kačket, a to već nije bilo ono pravo.

- Rođena sam u Zemunu, odrasla u Novoj Pazovi, a 46 godina živim u Kanadi. Moj muž i Sava su istog porekla. Oduševljena sam Mokrinom. U Novu pazovu sada idem samo u posetu. I ćerka mi se udala za Mokrinčanina tako da dolazim više puta godišnje – odala je Slavica Terzić.

Ali kuckalo se farbanim kokošijim jajima na svakom koraku u Mokrinu. Snagu jaja iskušavali su rođaci, školski drugovi, stari prijatelji, pa i doktori. Tako su se sastali poznati plastični hirirg Jefta Kozarski, Mokrinčanin sa karijerom u Beogradu, i kikindski neuropsihijatar Dušan Lujanov. Navijajući za svog zemljaka, Mokrinčani su pitali Lujanova odakle mu je jaje, a on šeretski odgovarao:

- Videćete kada dobijete po jajetu !

Tako je to u Mokrinu, malo tradicionalno, malo luckasto, malo vašarski i zabavno.

NAGRADE

Mesna zajednica Mokrin dodelila je novčane nagrade trojici takmičara u juniorskoj i seniorksoj konkurenciji. Mladi takmičari dobili su 5.000, 10.000 i 15.000 dinara. Seniori su bolje nagrađeni, sa 15.000, 30.000 i 50.000 dinara. Dušanu Prodanovu uručeno je i 100 evra, koje je za pobednika poslao Mokrinčanin Jovica Perišić koji živi u SAD. Juniorka Dragana Blažić od njega je dobila 50 evra.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije