HUMANOST za udžbenike, pokazali su Trsteničani na dobrotvornoj aukciji, čiji je prihod bio namenjen malim sugrađanima koji boluju od teških bolesti: 52 umetnički ukrašena uskršnja jaja, kupili su za čak 430.000 dinara! Najskuplje je "otišlo" za 50.000 dinara. Svako malo remek-delo koje su izradili umetnici i učenici iz ove opštine, našlo je put do vlasnika.

Još važnije, novac od prodaje otići će za šest porodica, čijoj su deci potrebni saveznici kako bi dobili bitku za život. Anđelka Atanasković, direktorka PPT Namenske, jednako se borila pri svakom licitiranju. Čak 250.000 dinara izdvojila je za kupovinu uskršnjih jaja.

- Ove godine smo planirali veći iznos, jer je pomoć potrebna za šest mališana - kaže Anđelka Atanasković, koja je u dobrotvornom radu neumorna, koliko i u preduzeću koje vodi. - Gledamo da pomažemo našoj deci, ali i deci koja nam se javljaju iz cele Srbije. Uredno čuvam sva uskršnja jaja koja kupujemo na aukcijama, imamo već pravu kolekciju.

Trsteničani već 14 godina organizuju ovaj plemenit događaj, iza kojeg stoji opština, Turistička organizacija, Narodni univerzitet, Centar za socijalni rad, lokalna televizija.

- Sve se više javlja i umetnika i privrednika i građana za učešće u nadmetanju - napominje Aleksandar Ćirić, predsednik opštine. - Mislim da smo oborili rekord u prikupljanju sredstava, lično sam ponosan na sve sugrađane i naša preduzeća. Nameravamo da i dalje pokazujemo veliku solidarnost i pomažemo onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Različite tehnike za šaranje


A, mali Trsteničani (identiteti poznati redakciji), koji će dobiti novčanu pomoć veliki su borci. A ta borba nije laka. Za devetogodišnjeg dečaka sa autizmom, svaki mesec počinje odlaskom u Sloveniju radi lečenja, koje košta 300 evra i redovnim terapijama u Kruševcu koje iznose 8.000 dinara.Jedanaestogodišnja devojčica koju su obradovali Trsteničani, živi sa zapletenim krvnim sudovima u glavi, na levoj strani mozga. Bolest se zove ave malformacija, leči se u Banji Koviljači.

PROČITAJTE I: Na "Tortijadi" 202 torte, "najtorta" Vesne Atković iz Rume

Dečak od pet godina ima dijagnozu urođene cistične fibroze, zbog čega mu slabo rade pankreas, pluća i organi za varenje. Koristi lek "dekat" koji se nabavlja pretežno u Engleskoj i jedna kutija košta između 60 i 80 evra. Na svaka tri meseca odlazi na kontrolu u Institut za majku i dete.


- Aukcija je bila namenjena i devetogodišnjaku, koji ima deleciju 10 hromozoma - gubljenje gena, kod njega kasni psihomotorni razvoj, a takođe ima srčanu manu i urođenu parezu lica - otkrivaju nam organizatori aukcije. - Trudili smo se da pomognemo i dečaku od 11 godina, sa cerebralnom paralizom i devojčici od 12 godina, rođenoj sa moždanom kilom, šantom, koja boluje od hidrocefalusa.

VELIKO SRCE UMETNIKA

U TO opštine Trstenik kažu da sav prihod preko Centra za socijalni rad, direktno dolazi do porodica koje su pogođene ozbiljnim zdravstvenim problemima dece.

- Veliki broj umetnika je radio na oslikavanju jaja, to su članovi likovnog udruženja, fizička lica, deca iz osnovnih i srednjih škola - predočava Vladimir Jevtić, direktor TOOT.