Kad adrenalin udara po gasu

Z. GLIGORIJEVIĆ

22. 04. 2019. u 07:52

Кад адреналин удара по гасу

Foto Z. Gligorijević

U Lipovici kod Despotovca održana 13. "Džipijada", uz učešnje 60 vozača iz Srbije

ADRENALIN, koji skače na svakoj bari, svakom velikom brdu i oštroj krivini, i blato kao izazov, osnovni su razlozi zbog kojih ljubitelji džipova posećuju tradicionalnu "Džipijadu" u Lipovici, kod Despotovca. Prema rečima Radovana Milosavljevića, predsednika Džip kluba "Resava 4 puta 4" koji je organizator, ove godine na soft i hard stazi takmičilo se šezdesetak vlasnika džipova iz cele Srbije. Oni su oduševljeni i prirodom, a naročito gostoprimstvom meštana, jer su smešteni u privatne kuće, a ne u hotelu.

- Zbog bolje prohodnosti terena, preradio sam celo vozilo. Osnova je "tojota", ali sam preradio motor, ugradio drugi menjač, kočioni sistem i vitlo. Pošto vozim samo hard staze, ulažem mnogo vremena, truda, a najviše volje, da bi moj džip bio spreman za tešku stazu. Ne smem da pričam koliko me je sve to koštalo i koliko godišnje uložim u njegovo održavanje - kaže auto-mehaničar Miloš Racić iz Ivanjice, koji je, sa suvozačem Markom Stojanovićem, pobedio na hard stazi.

I auto-mehaničar Saša Miljenović iz Beograda, koji svake godine dolazi u Lipovicu, jer je "organizacija na vrhunskom nivou", osim motora i menjača, sve je preradio na "tojoti". Zato kaže da ovim sportom ne može da se bavi neko ko se ne razume u džipove i ko bi morao da plaća prerađivanje i popravke.

PROČITAJTE I:Ostarili kod mame i tate

Profesionalni vozač kamiona Goran Stojanović, koji je u Lipovicu došao sa članovima kluba "Ofroud Pančevo", zbog adrenalina i brze vožnje, kaže da je potrebno mnogo umeća da bi se savladale staze. Da bi bili utrenirani, vežbaju svake nedelje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije