Jeftinije ubijati životinje nego slikati prirodu

V. ĆIRIĆ

sreda, 17. 04. 2019. u 11:02

Јефтиније убијати животиње него сликати природу

Park prirode Stara planina,foto V.Ćirić

Nadzorni odbor parka prirode "Stara planina" objavio naknade za korišćenje ovog dobra za sve koji dođu sa strane ili žele da počnu neki posao

RUKOVODSTVO parka prirode "Stara planina" usvojilo je odluku o naknadama za korišćenje ovog zaštićenog dobra. Shodno pomenutoj odluci i tarifama, mnogobrojnih taksa biće oslobođeni oni koji imaju prebivalište na području parka, ali i kategorije poput dece, invalida, penzionera sa najnižim primanjima... Drugim rečima, oni koji dođu sa strane i žele da otpočnu neki posao moraće debelo da plate sve sem vazduha - bar zasada.

Pročitajte još - Planine obaraju rekorde u poseti

Naknade su obavezne i za vlasnike vikendica i drugih kuća za odmor koji će godišnje morati da izdvajaju 100 dinara po metru kvadratnom. Za one koji imaju rezidencijalni objekat, godišnja tarifa po metru površine je 250 dinara. Ako neko želi da postavi šator moraće da plati 30 dinara za svaki kvadratni metar, dok je godišnja naknada za kamp-prikolicu 3.800 dinara. Onaj ko želi da se bavi seoskim turizmom, moraće na godišnjem nivou da izdvoji 1.155 dinara po ležaju. Plaćaće se i dažbine za svaki elektro-stub, žičaru, trafostanice, telefonski vod, državne puteve prvog i drugog reda, ski-staze, splavove i platforme za koje naknada iznosti 2.100 dinara po metru kvadratnom, dok je za čamce 3.000 dinara. Organizatori sporstskih manifestacija, koji priređuju trke kvadova i terenskih vozila, moraće da plate 45.000 dnevno, sakupljači pečuraka, puževa, lekovitog bilja 1.800 dinara po sezoni.

Oni koji žele da se bave snimanjem igranih filmova, na primer, imaće trošak od 12.250 dinara dnevno, dok je naknada za snimanje reklamnih filmova 20.000 dnevno. Fotografisanje za kataloge i slično je 2.000, dok je dnevna naknada po lovcu 225, a godišnja 1.000 dinara. To jednostavno znači da je isplativije ubijati životinje, nego fotografisati i snimati filmove. Onaj ko želi da postavi neki pano moraće godišnje da izdvoji 15.750 dinara po metru kvadratnom za tablu, ili 35.000 za bilbord.

Pročitajte još - Najlepše vodopade u Srbiji krije Stara planina

U Pirotu zasad nema zvaničnih reakcija na ovaj cenovnik, ali je jednodušna ocena svih na Staroj planini i u gradu da upravljač Parka prirode proteklih decenija, izuzimajući šumske puteve, nije napravio ni kilometar puta ka selima i na planini, osim što je krčio šume.

foto V.Ćirić

MINI HIDROCENTRALE

Ako su pomenute tarife za nekoga skupe, onda sasvim sigurno nisu za vlasnike mini-hidrocentrala, kojima će, preko računa za struju, narod dodatno plaćati svaki kilovat, što praktično znači da će ih sami potrošači izgraditi. Za njih je predviđena godišnja naknada od simboličnih 150.000 dinara!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

dule

17.04.2019. 12:26

Jedno je dnevna naknada za lov a drugo je naknada za odstreljenu divljač. To dvoje kada spojite nikako ne može biti jeftiniji lov nego slikanje. Ne spinujte.

Niko

17.04.2019. 14:19

ko je malo citao istoriju onda zna ,da je zemlja belgija koja kroji sudbinu balkana i evrope,do pre 110g crnce iz afrike smatrala divljim zivotinjama