Srpske snahe iz sveta

D. ZEČEVIĆ

ponedeljak, 15. 04. 2019. u 21:00

Српске снахе из света

Zet Snežane Karić sa porodicom živi u Francuskoj / Foto D. Zečević

Prokupačko selo Bresničić jedinstveno u Toplici, a možda i u čitavoj zemlji, po "mešovitim brakovima". Ponosni na žene iz Rusije, Belorusije, Češke, Hrvatske, Albanije...

DA ljubav ne zna za nacionalnu pripadnost i druga ograničenja, dokaz su brojni brakovi u prokupačkom selu Bresničić, koje se nalazi se na desetom kilometru magistralnog puta Prokuplje - Kuršumlija. Ovo ravničarsko selo u kojem se oko dve stotine meštana bavi poljoprivredom, jedinstveno je u Toplici, a možda i u čitavoj Srbiji, po broju "mešovitih brakova". Zato žitelji Bresničića u šali svoje selo nazivaju i "Evropa u malom".

- Ponosni smo što u selu imamo žene iz Rusije, Belorusije, Češke, Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije i Italije. A, svoje supruge naši lepi i vredni momci upoznali su u inostranstvu, gde su mnogi od njih radili - pojašnjava otkuda u selu snahe različitih nacionalnosti Snežana Karić, zamenica predsednika mesne zajednice Bresničić.

Ponosno ističe da su meštani sa velikim zadovoljstvom prihvatili snahe iz dalekog sveta, a i one su se za kratko vreme prilagodile topličkim običajima, ni u poljoprivrednim radovima ne zaostaju za "domaćim snajkama".

Da se odlično snašla u novoj sredini kada se pre 25 godina udala, priča Galina Radojičić (52) iz Belorusije, majka troje dece. Za svoje komšije ima samo reči hvale i kaže da su u Bresničiću ljudi dobri, vredni, radni i uvek spremni da pomognu u nevolji.

PROČITAJTE JOŠ - ZBOG LjUBAVI DOŠLA U SRBIJU: Ovde živimo slobodnije nego u Americi

- Vrlo brzo sam se navikla na ovdašnje običaje, jer su srpski i beloruski narod dosta slični - dodaje Galina, i priznaje da voli da sluša našu narodnu muziku a najviše Lepu Lukić, čije pesme zna napamet.

Stojanka Vidić (55) iz Severne Makedonije i Mirjana Damjanović (53) iz Ogulina u Hrvatskoj, više od tri decenije žive ovde.

Makedonka Stojanka Vidić i Hrvatica Mirjana Damjanović


- Živeti više od 30 godina u Bresničiću, govori samo po sebi. Nikada od komšija nismo čule neku ružnu reč. Stvarno su nas prihvatili kao svoje najrođenije. Družimo se i međusobno pomažemo godinama - pričaju ove dve žene koje su sa najdužim "boravkom" u Bresničiću.

I Viktoriju Rakić (36) iz Skadra, u Albaniji, pre osam godina ljubav je dovela u Bresničić. Dve ćerke sada idu u seosku osnovnu školu. Kaže da joj je lepo ovde.

- Dobri su ljudi, svi me poštuju. Sa suprugom i decom idem povremeno kod svojih roditelja u Albaniju, a oni, isto tako, ponekad dolaze ovde - priča nasmejana Viktorija.

I ostale snahe "uvezene" iz inostranstva ističu da se nisu pokajale što su se udale za srpske momke iz Bresničića i ostale da žive u Toplici poznatoj po gostoljubivim ljudima.

PROČITAJTE JOŠ - RUSKINjU LjUBAV DOVELA U POŽAREVAC: Razvela se od muža, zaljubila se u Srbiju

STRANCI I ZETOVI

PROKUPAČKO selo Bresničić nalazi se na desetom kilometru magistralnog puta Prokuplje - Kuršumlija, a meštani u šali kažu da nemaju samo snahe iz inostranstva, već i zetove. Upravo zet Snežane Karić je iz Portugalije, ali sa porodicom živi i radi u Francuskoj. Mladi Alves Francisko dodaje da mu kod tašte u Bresničiću sve prija. Pre svega, srdačni i ljubazni susedi, priroda, ali i srpska jela, od kojih izdvaja ćevape.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije