Dobrila, beloglavi sup, vraćena kući (FOTO)

B. CARANOVIĆ

petak, 12. 04. 2019. u 14:15

Добрила, белоглави суп, враћена кући (ФОТО)

Foto D.Milovanović

Dobrila, ženka beloglavog supa, u petak se iz Turske vratila u svoj prirodni rezervat "Uvac". U decembru nađena promrzla, izgladnela, ali zdrava. Dobrila će neko vreme provesti u velikom kavezu

DOBRILA se vratila kući! Ženka beloglavog supa iz kolonije u Specijalnom rezervatu prirode "Uvac", koja je pronađena u Turskoj, u petak je stigla u Srbiju. Ova strogo zaštićena vrsta, koja pripada jednoj od najvećih kolonija beloglavog supa na Balkanu, uz pomoć Ambasade Republike Turske u Srbiji i avio-kompanije Turkish Airlines, koja je obezbedila besplatan transport, konačno je posle nekoliko meseci lutanja stigla do svog rodnog kanjona!

Ženka beloglavog supa je 12. decembra prošle godine nađena na jugu Turske, u blizini granice sa Sirijom, promrzla i izgladnela. Odmah je dobila veterinarsku negu, ali uprkos pomoći turskog Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, nije mogla sama da se vrati u svoje stanište u kanjonu Uvca.


PROČITAJTE JOŠ: Građani pomažu da se Dobrila vrati kući

- Dobrila, dobro došla u Srbiju i nadamo se da ćeš se brzo oporaviti - na tečnom srpskom poručio je u petak Tanžu Bilgič, ambasador Turske, na dočeku beloglavog supa na Aerodromu "Nikola Tesla". On i Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine Srbije, naglasili su da su dve zemlje u odličnim odnosima, a da je spasavanje zaštićene grabljivice još jedan primer sve bolje saradnje. Zahvalili su turskoj avio-kompaniji koja je pticu vratila u Srbiju.

Dobrila je na beogradskom aerodromu iz aviona izneta u transporteru, a potom odnesena u prostor za carinsku i veterinarsku kontrolu, a odatle odvezena u Specijalni rezervat "Uvac", gde kažu da je Dobrila još mlada ženka i da je na svet došla prošlog proleća. Do sirijske granice odletela je samostalno, nošena vazdušnim strujama. Kako kažu, i ranije je bilo sličnih slučajeva, a najdalja relacija na koju je uvački beloglavi sup stigao je 3.500 kilometara, do Jemena. Poznata je i anegdota o beloglavom supu "Urošu Nejakom", koji je pre desetak godina, takođa avionom, vraćen iz Poljske. Kako je još na Uvcu, sada ga zovu "Dušan Silni".


Foto vulture.org.rs

- Akcijom Fonda za zaštitu ptica grabljivica i uz našu podršku, odmah po prijavi iz Turske da je Dobrila pronađena, krenula je priprema za njen povratak - kaže Darko Ćirović iz Specijalnog rezervata "Uvac". - Trebalo je ispoštovati mnogobrojne procedure. Nadležni u Srbiji i Turskoj izdali su CITES dozvole neophodne za izvoz i uvoz ove ptice. Postupak povratka ptice u Srbiju vodio je Institut za biološka istraživanja "Siniša Stošić".

Beloglavi sup će na Uvcu do maja boraviti u volijeri, posebnom kavezu od oko 100 kvadrata, zbog stručnog praćenja i adaptacije. Kako iz Rezervata "Uvac" kažu, zbog klimatske razlike i da bi se privikla i aklimatizovala, Dobrila će u njemu provesti nekoliko meseci, a od juna će biti puštena u prirodu.

MOŽDA SE ZALjUBILA

- Ovo je primer da dve prijateljske zemlje mogu da učine nešto dobro za zaštitu životne sredine - rekao je Trivan. - Međutim, ukoliko se ponovo bude dogodilo da Dobrila negde odleti, to bi moglo da znači da je nešto vuče tamo i da se možda zaljubila. Srbija će nastaviti da radi na zaštiti beloglavog supa, kao i drugih vrsta životinja koje u našoj zemlji predstavljaju zaštićenu vrstu, jer je u prvih 40 zemalja sveta po bogatstvu biodiverzitetom.
PROČITAJTE JOŠ: Beloglavi sup turistički bum
REZERVAT UVAC

DOBRILA se prošlog proleća izlegla na liticama Uvca, a ime je dobila prilikom markiranja zbog svoje mirnoće i umiljatosti. O Dobrilinom putovanju avionom i dolasku u svoju koloniju u SRP "Uvac", kompanija Turkish Airlines će snimiti dokumentarni film. Procenjuje se da u ovom rezervatu stanuje oko 500 vrsta zaštićenih lešinara, odnosno oko 120 gnezdećih parova.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije