HARMONIKOM OSVAJA SVET: Petar Marić puni dvorane od Havaja do Koreje (VIDEO)

Bojana CARANOVIĆ

ponedeljak, 08. 04. 2019. u 14:03

ХАРМОНИКОМ ОСВАЈА СВЕТ: Петар Марић пуни дворане од Хаваја до Кореје (ВИДЕО)

Petar Marić / Foto Stefan Jovanović

Petar Marić (29) puni dvorane od Havaja do Koreje svojim umećem na narodnom instrumentu

NjEGOVI višečasovni koncerti dižu na noge publiku širom sveta, od Havaja, preko evropskih zemalja, do Kine i Južne Koreje. Sve čuvene sale, poput Kenedi centra u Vašingtonu koji je nedavno napunio, krcate su kad gostuje Beograđanin Petar Marić, maestro na harmonici. Iako se ovaj instrument uglavnom dovodi u vezu sa folk muzikom, Petar je sviranju harmonike dao novu dimenziju. Ceo svet mu se divi, a najmanje ga znaju u njegovoj otadžbini.

Jedan od naših najnagrađivanijih harmonikaša ima samo 29 godina. Prvak je sveta u električnoj harmonici, pobednik Svetskog kupa za harmonikaše u italijanskom gradu Spoleto, nosilac desetina osvojenih nagrada na republičkim i evropskim takmičenjima, dobitnik je važnih priznanja iz oblasti kulture, a dodeljena mu je i titula ambasadora kulture Republike Srbije. Nosilac je projekta "Beograd 2020" i mnogih drugih priznanja.

- Bilo čime da se bavite, ako radite sa mnogo ulaganja i strasti, možete dostići visok nivo u interpretaciji i doživeti da vam se ceo svet divi bez obzira na jezik i kulturu - kaže Petar, za "Novosti". - Za uspeh su potrebne vizija, i spoznaja svojih mana i vrlina.

Prve medalje su počele da se nižu već od devete godine, ali ozbiljnu svetsku karijeru Petar je započeo pre 13 godina. Kao "sveži" diplomac Srednje muzičke škole u Beogradu, pobedio je na Svetskom kupu za juniore u Norveškoj. Zapazio ga je Federik Dešamp, jedan od vodećih svetskih profesora i predsednik organizacije "Svetski trofej" harmonike. Usledio je poziv za Francusku. Tako je Petar završio akademiju u Parizu kod Franka Angelisa i privatnu školu za talente Frederika Dešampa, a master u Bratislavi kod Tibora Raca.

PROČITAJTE I:Harmonika i gusle osvojile svet

- Na prvo mesto za sve što sam postigao stavljam preveliki rad, podršku roditelja i profesora, a talenat je nešto sa čime sam rođen - kaže Marić. - Dug je put, mnogo je uspona i padova da bi se stiglo na visoku poziciju u bilo kom zanimanju. Kvalitet u profesiji je prvi stepenik, ali su najvažniji međuljudski odnosi. Poslednjih desetak godina putujem svetom, imam mnogo odsviranih koncerata, sarađujem sa ljudima mnogih nacija, i nemam nijednog neprijatelja. Ponosan sam na to, jer baš ti momenti, saradnici, publika, prijatelji koje neprestano stičem, vraćaju mi energiju i čine moj život bogatim. Zato spavam sa osmehom.

Kako kaže, veliku zahvalnost za svoj put duguje profesoru Aleksandru Nikoliću, velikom čoveku, umetniku i pedagogu. Sa njim je, veli kroz smeh, u detinjstvu provodio više vremena nego sa roditeljima.

Foto Privatna arhiva


- Davao mi je lekcije iz muzike, ali i o životu, usadio mi pobednički duh, dozvolivši mojim kvalitetima da se istaknu - priča naš sagovornik. - Imao sam sreće da su me roditelji podržavali u ostvarivanju mog sna. Davali su mi vetar u leđa, a ja sam se vraćao sa peharima.

Za sebe kaže da je proračunat, perfekcionista i radoholičar, koji voli organizaciju svog vremena, unikatnost i da uvek pruža maksimum.


Bar deset meseci godišnje Petar provodi na turnejama, rezervisan i po godinu dana unapred. Ima više od šest sati koncertnog repertoara, a na programu su dela klasičnih kompozitora, popularne muzike celog sveta, srpske muzike, a takođe i njegove kompozicija koje nailaze na sjajne kritike.

IZABRALA ONA MENE PRVI put sam se susreo sa harmonikom na rođendanu kod druga iz vrtića, kada sam imao pet godina - kaže naš umetnik. - Svi su bili razigrani i veseli, i od skakutanja dece jedna crna kutija je spala sa kreveta i otvorila se ispred mene. U njoj je bila mala zelena harmonika. Uzeo sam je, okrenuo naopačke, jer sam levoruk, i krenuo da istražujem. To je bio novi izvor zanimanja za mene i tako je počelo. Kada se toga setim, više mi deluje da je harmonika izabrala mene nego ja nju.

- Putovanja svetom mi prijaju, nimalo ne osećam zamor i uživam u svakom trenutku, jer obožavam svoj posao kojim usrećujem ljude koji dolaze da me slušaju - kaže Petar. - Zauzvrat, publika me hrani energijom i emocijama, a uz sve to, od posla koji najviše volim mogu da živim. Svestan sam da to nije moguće u Srbiji, da umetnost nije mnogo na ceni, pa harmoniku sviram mnogo više van naših granica. Nije, zato, čudo što u mojoj otadžbini najmanje znaju za mene.

Najviše vremena Petar provodi na američkom tlu. "Leže" mu, kako kaže, temperament ljudi i vrednovanje truda i zalaganja.

- Možda u budućnosti sebe najpre vidim u Njujorku, centru svih umetnosti pa i muzike, gde imam mnogo prijatelja koji su mi postali kao familija - kaže Petar. - Cilj mi je da krajem ove ili početkom naredne godine krunišem dosadašnji rad sa solo nastupom u Karnegi holu, da se najlepše moguće predstavim njujorškoj publici.

GOST KOD ĐOKOVIĆA

NEDAVNO je Petar u Monaku svirao na privatnoj zabavi Novaka Đokovića. Otac proslavljenog tenisera Srđan Đoković je kod Petrovog kuma Ace Ivkovića na slavi slučajno čuo kako mladić svira harmoniku.


- Bio je oduševljen, pa me je ubrzo posle toga pozvao da sviram u Monaku kod Novaka - priča Petar. - U prijateljskim sam odnosima sa porodicom Đoković, a Novaku sam pokazao nekoliko nota na harmonici. Zadovoljstvo mi je da sam bio njihov gost i da se često srećemo i fino pozdravljamo, od slava do evropskih aerodroma. Imam izuzetno poštovanje za Novaka, koji je pre svega sjajan čovek, a za to šta je postigao u sportu ne postoje reči kojima bi se to izreklo.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Braco

08.04.2019. 19:00

Petra sam upoznao sasvim slucajno ovdje u SAD. On je vidjeo Srpski Grb na mom brodu I povikao mi sa drugog broad. Kasnije je svirao I na koncertu ali I u srednjoj skoli da bi pokazao djeci umjetnost I cari harmonike. Ovaj covjek je virtouz na harmonici I dok ga ne cujete ne mozete vjerovati kakve sve zvuke harmonica pravi pod njegovim prstima. Srbija bi trebala da se dici sa njim jer on predstavlja Srbiju u svakom kutku na svijetu. A ne da se dice onim nakazama sa realitija.