NESREĆA, tuga i nesloboda su odrednice kojima bi se mogao opisati život trojice braće Petrović iz Gračanice. Iako maloletni, Strahinja (15), Mihajlo (14) i Nemanja (10), koji bez roditelja odrastaju uz najbližu rodbinu, dovoljno su odrasli da shvate u kakvom su okruženju i da, pored lične tragedije, žive u strahu. Sa strinom Zoricom (53), koja im je od nesreće kad su ostali bez roditelja sa suprugom Vladimirom staratelj, dečaci su ovog vikenda prvi put izašli iz sredine koja ih samo podseća na sopstvenu tugu i nespokoj.

- Ovaj izlazak sa Kosmeta prvi put od kada su rođeni, dečacima znači mnogo. Sve im je u Prolom banji zanimljivo, a čini mi se da se po prvi put osećaju sasvim bezbrižno - priča Zorica, koja je sa suprugom preuzela brigu o dečacima, otkako im je otac ubio majku, a potom presudio sebi. Nesreća se dogodila ispred KBC u Gračanici kada je ženu u osmom mesecu trudnoće ispred bolnice u kojoj je radila suprug ubio hicima iz pištolja, a potom pucao u sebe.

Iako je Nemanja imao nepunih godinu dana, sva trojica znaju istinu o tragediji koja im je, nažalost, obeležila život.

PROČITAJTE I: SRBI IZ SEVERNE KOSOVSKE MITROVICE: NEĆE MOĆI STRAHOM DA NAS OTERAJU

- Suprug i ja staramo se o njima bolje nego o svojoj deci, koja su srećom odrasla i osnovala svoje porodice. Ne možemo da im zamenimo roditelje, ali nastojimo da im ono što je u našoj moći obezbedimo da odrastaju koliko je to moguće normalno - nastavlja Zorica.

Podseća da je posle teksta u "Novostima" mališanima Opština Gračanica sagradila i opremila novu kuću. A oni su sa strinom ovog vikenda, na poziv rukovodstva preduzeća "Planinka" iz Kuršumlije, došli u Prolom banju i gosti su hotela "Radan".

Dočekali su ih generalni direktor "Planinke" Radovan Raičević, direktor Prolom banje Zlatko Veljović i predsednik Opštine Kuršumlija Radoljub Vidić.

- Svojevremeno čitajući u vašim novinama priču o nesreći ovih dečaka, želeli smo na neki način da im ulepšamo barem koji dan života. Zato smo ih pozvali da sa svojim stricem i strinom dođu besplatno u banju kad god žele i borave koliko žele - ističe Radovan Raičević, generalni direktor "Planinke", u čijem sastavu posluje, Prolom banja.

NE IZLAZE IZ BAZENA

NA pitanje šta im se najviše dopada u Prolom banji, najmlađi Nemanja kao iz topa odgovara da je to bazen.

- Čim smo ustali, otišli smo u šetnju, a potom su me odvukli u bazen iz kojeg ne mogu bukvalno da ih izvučem. Morala sam da im pripretim da ćemo ranije otići odavde - priča kroz osmeh strina Zorica, srećna što je sa dečacima na mini-odmoru.

Istovremeno, upitani šta im trenutno nedostaje i šta bi voleli da dobiju na poklon, ponovo se oglašava Nemanja, koji kaže da za razliku od braće - nema telefon.