SESTRINSTVO manastira Mesić, u istoimenom selu kod Vršca, i ove godine je dobilo veliku ispomoć - učenici Poljoprivredne škole "Vršac" tradicionalno su im orezali voćnjake šljiva i jabuka, što je đacima poslužio kao dobra praksa.

Saradnja manastira i škole traje više od 15 godina, otkako je nekadašnji profesor voćarstva Dragoslav Varićak sa učenicima posadio deo manastirskog šljivika, koji broji pedesetak stabala. Tu je i stari voćnjak sa oko 20 stabala jabuka.

- Pomoć nam je dragocena, jer bismo u suprotnom morale nekoga da platimo da obavi taj posao - ukazuje mati Ekaterina, igumanija manastira Mesić. - Uvek se radujemo dolasku đaka, jer svi budu nasmejani i puni elana za rad.

PROČITAJTE I: Ćerke beru voće, a otac peče rakiju


Direktor škole Srđan Kliska ističe da ova akcija nije obavezna za učenike, reč je o dobrovoljnom činu.

- Ovaj posao svake godine radimo subotom, kada nema nastave, a uvek se prijavi više dece nego što možemo da povedemo. Pokazuju da su humani, da poštuju našu svetinju, i da vole posao za koji se školuju. Ovoga puta sa nama je bilo 16 odabranih đaka - objašnjava Kliska.

Malo sestrinstvo je za đake pripremilo bogat manastirski doručak, u duhu uskršnjeg posta. Svima su poklonile i simbolične darove u vidu krstića, ikonica i brojanica.

PRIHOD

MONAHINjE voćnjake uzgajaju na organski način, bez prskanja. Od plodova prave sokove, džemove, jabukovo sirće i neizostavnu manastirsku rakiju, od koje ubiraju dobar godišnji prihod.

- Vernici sa poverenjem kupuju našu rakiju, zbog čega moramo i da kupujemo još voća, kako bismo proizvele dovoljne količine jabukovače i šljivovice - ističe mati Ekaterina.