DO pre samo pet godina, račun fabrike "Prva petoletke - Namenska" iz Trstenika bio je u blokadi za više od 20 miliona dinara. Radnicima je isplaćivana tek petina plate, a samo za struju se dugovalo 50 miliona dinara. Ispod krova nekadašnjeg postrojenja vazduhoplovstva koji je prokišnjavao sada je modernizovana proizvodnja u renoviranom pogonu. Više od 30 miliona dinara investirano je u bolje uslove i bezbednost radnika, u mašine, restoran, zamenu uređaja, gasifikaciju...

- Radim na novoj mašini ICM za obradu metala, a moj otac je radeći na staroj dočekao penziju kao radnik "Petoletke" i sada uživa sa unučićima - kaže, za "Novosti", metaloglodač Dragan Karović (36), radnik "Petoletke", koja danas, čini se nikad mlađa i modernija, obeležava 70. rođendan.

Njegova koleginica Anđelka Novoselac (39) pokazuje zbog čega čak 180 žena radi u fabrici namenske industrije, koju, takođe, vodi žena.

- Fabrika je počela da menja izgled, mnogi prostori su neprepoznatljivi, mnogo se investira - predočava, za "Novosti", mašinski inženjer Života Vučić (57), koji je u "Namensku" došao odmah po diplomiranju na Tehničko-vojnoj akademiji u Zagrebu. - Plan nam je da nastavimo sa osavremenjavanjem i da obnovljene hale punimo novim mašinama. Sada smo užurbani, ima dosta posla i oko izložbe i organizacije današnje svečane akademija. Naša fabrika je zaslužila ovaj jubilej.

Pročitajte još - U novi pogon "Petoletke" 2,2 miliona evra

Fabrika aviona u Trsteniku počela je da se gradi u avgustu daleke 1948. godine, ali je ključan datum za istorijat jugoslovenske i srpske odbrambene industrije bio 23. mart 1949. godine, kada je na osnovu poverljivog rešenja broj 461, koje je potpisao lično Josip Broz Tito, osnovano Državno privredno preduzeće "Prva petoletka". Proizvodnja aviona je ubrzo preseljena iz ovog grada, ali su Trsteničani bili nezamenljivi u proizvodnji hidroinstalacija i stajnih trapova za različite tipove aviona.

- Vrlo brzo je proizvodnja počela da se širi, pa smo, osim avio-industrije, preuzeli deo konpene vojske - predočava, za "Novosti", Anđelka Atanasković, direktorka "Prve petoletke - Namenska", koju smatraju jednim od najsupešnijih rukovodilaca u Srbiji. - Fabrika je doživela zenit osamdesetih godina prošlog veka. Kao bivši stipendista, počela sam da radim baš u to vreme. U kontinuitetu se radilo na razvoju i usavršavanju proizvoda, sve dok nije došao period ekonomskih sankcija.

U "Petoletki" je u jednom trenutku radilo čak 17.000 ljudi. U odbrambenoj industriji testirane su vrhunske sprave za avijaciju, tenkove, minobacače. Radili su se remonti i neki delovi za avione G4, "orao", "lasta", prototipovi za lake trenažne mlazne avione. Sagovornica "Novosti" se priseća da je fabrika posedovala sertifikaciju za izradu više pozicija, ni manje ni više nego za "Boing".

Direktorka Anđelka Atanasković

Posle teških godina blokade i perioda dužeg od decenije u ovom veku, kada je "Namenska" delila krizu Holdinga "Prva petoletka", kao i gomilanja dugova, i nakon osamostaljivanja od Holdinga 2008. godine, usledio je povratak fabrike na velika vrata vojne industrije. Danas su nosioci čak 20 razvojnih projekata koje sa drugim kompanijama rade sa Vojskom Srbije. Zaduženi su za elektroniku i hidrauliku. Malo je onih koji nisu čuli za "miloša" ili "oganj", koji ne mogu da se realizuju bez stručnjaka iz trsteničke "Namenske". Ulagalo se i u razvoj civilnog programa, procesnu tehniku, servo-razvodnike, cilindre, ali u isto vreme i u minobacačke programe, ručne i protivtenkovske bacače.

Pročitajte još - Pet preživelih "petoletki"

Verovatno najbolji pokazatelj oporavka fabrike je podatak da posle pauze od punih 30 godina, "Prva petoletka - Namenska" danas sa po 20.000 dinara stipendira dva studenta Mašinskog fakuleta na avio-smeru.

PLATE PORASLE 100 ODSTO

PROSEČNA plata u fabrici, u kojoj sada radi oko 700 ljudi, u odnosu na 2014. godinu porasla je 100 odsto i iznosi od 53.000 do 55.000 dinara. Drugu godinu zaredom fabrika posluje sa dobitkom. Osim uručenja jubilarnih nagrada, na današnjoj svečanosti posebno će biti nagrađeno dvadesetak najboljih radnika, koji će dobiti vaučer na 5.000 dinara da porodicu izvedu na zasluženu večeru.