PRUŽITI pomoć onima kojima je najpotrebnija velika je stvar, posebno kada je reč o deci. Fondacija humanosti "Novosti" se zato odlučila da ovoga puta pomogne devojčicama i ženama sa smetnjama u razvoju koje žive u Domu manastira Sveta Petka Izvorska, kod Paraćina, pa je u saradnji sa Udruženjem likovnih umetnika Srbije organizovala prodajnu izložbu slika u holu beogradskog "Delta sitija".

- Ovo nije prvi put da naša kuća organizuje ovakvu vrstu pomoći - kaže Divna Čanaćević, direktorka Fondacije humanosti. - Ovoga puta odlučeno je da sav prihod od prodaje bude upućen manastiru Sveta Petka Izvorska, odnosno Domu za smeštaj dece ometene u razvoju, koji se nalazi u njegovom okrilju.

U centralnom holu beogradskog "Delta sitija" ULUS je predstavio ukupno 80 slika, od kojih je najveći deo prodat. Kupci su mogli da pazare lepa umetnička dela naših akademskih slikara, poput Miće Trnavca, Jugoslava Vlahovića, Simonide Radonjić, i to po akcijskim cenama, od 50 do maksimalnih 250 evra. Svoje slike za izložbu poklonio je i autor iz Iraka. Stariji sugrađani bili su najbrojniji kupci.

Izložbu je posetio i ambasador iz Azerbejdžana prof. dr Eldar Hasanov, koji je kupio tri slike i pozdravio akciju "Novosti".

PROČITAJTE JOŠ - Golubovićima teško bez krova nad glavom


- Čestitam inicijatorima na jako lepoj organizaciji. Izbor slika je odličan, čak i sami autori učestvuju u akciji. Na ovaj način zastupate srpsku kulturu, ali i služite svom narodu i umetnosti. U ovom tržnom centru ima baš mnogo prodavnica, ali se ovde u holu pokazuje patriotizam i na tome vam čestitam - rekao je Hasanov.

Sveta Petka Izvorska je ženski manastir, a monahinje već dugi niz godina brinu o devojčicama i ženama sa problemima.

Ambasador Azerbejdžana prof. dr Eldar Hasanov kupio tri slike, Foto P. Milošević

Izložba je ujedno bila spoj humanosti i umetnosti. Kupci su vrednim prilogom pomogli bolesnim devojčicama i istovremeno oplemenili svoje domove vrednim slikama.

Manifestaciju su upotpunile i studentkinje Fakulteta muzičkih umetnosti Mila Dobrosavljević i Sanja Marić, koje su na flautama svirale Mocarta, Čajkovskog, Baha...


BRINU O DECI OD DRUGOG SVETSKOG RATA

MANASTIR je prvi put pomogao nezbrinutima još tokom Drugog svetskog rata, odnosno 1942. godine kada je Komesarijat za izbeglice dodelio bogomolji tridesetoro izbegličke dece na čuvanje. Boravili su tu sve do oslobođenja 1945. godine, a po završetku rata igumanija Jefimija odlučuje da trajno prihvati decu ometenu u razvoju. Manastir sada ima više od sto štićenica.