OD 13 godina, koliko živi i radi u Rimu, operska pevačica iz Niša Dragana Moles već skoro deceniju je i član asocijacije "Grupo storiko Romano", koja okuplja gladijatore i varvare. Dragana je uspela da stekne dovoljno veština u gladijatorstvu, pa je sada i instruktor onima koji bi hteli da nauče drevne veštine. Za "Novosti" najavljuje da će sredinom juna, na Viteški festival dovesti u rodni Niš rimske gladijatore i varvare.

Dragana kaže da se bori kao gladijator, ali da joj je veliko zadovoljstvo i da obučava ljude. Gladijatori imaju dvadesetak kategorija i oružja, a u zavisnosti od građe dele se u dve velike grupe "teške" i "lake".

- Jedna od kategorija u grupi lakih, u okviru koje se i ja borim, jeste "oplamoko" i tu je dozvoljeno da se u borbi koriste štit, mali bodež i koplje. U kategoriji "provokator" za borbu se koriste štit i mač - pojašnjava Molesova i dodaje da je oduvek volela ekstremne sportove i da je u ovim veštinama pronašla sebe nakon nastupa na sceni. - U gladijatorstvu postoje stroga pravila borbe, a jedno od pravila je da se uvek bori "težak" gladijator protiv "lakog", kako bi do izražaja mogle da dođu sposobnosti i jednog i drugog borca.

Pročitajte još - Stazama rimskih legionara(FOTO)

Veliki je doživljaj, objašnjava naša sagovornica, biti u Rimu 21. aprila, kada se svake godine u cirkusu "Maksimus" bori oko 500 "gladijatora i varvara". Taj dan se slavi kao rođendan Rima i osim gladijatorskih borbi organizuje se i parada u kojoj su hiljade ljudi iz čitavog sveta obučene poput starih Rimljana, kaže Dragana koja planira da sličan događaj organizuje i svojim zemljacima tako što će od 14. do 16. juna učestvovati na Viteškom turniru u Nišu.

- Neće biti na hiljade gladijatora, ali biće to jedna lepa povorka, s tim da ćemo malo iskombinovati stari i srednji vek. Instruktori gladijatorstva učiće tih dana Nišlije kako da se bore, ali će im pokazivati i kako se plesalo u starom Rimu, a biće tu i škole latinskog jezika - najavljuje Dragana Moles.

POBEDNICA

Dragana Moles i Nišlijka Jana Spasić pobedile su minulog vikenda na takmičenju "Ženski čelendž" na strelištu "Malča" kraj Niša. One su bile najbolje u streljaštvu, streličarstvu i prelaženju preko zategnutog užeta.