BRAT I SESTRA IMAJU SAMO JEDNU ŽELjU: Da im je traktor pa da sami oru

Z. GLIGORIJEVIĆ

petak, 15. 03. 2019. u 07:15

БРАТ И СЕСТРА ИМАЈУ САМО ЈЕДНУ ЖЕЉУ: Да им је трактор па да сами ору

Đorđe i Aleksandra sa ocem Foto Z. Gligorijević

Brat i sestra Đorđe (16) I Aleksandra Marković (15) iz Čepura kod Paraćina imaju samo jednu želju. Brinu o nepokretnom ocu i žive od 20.000 dinara

IAKO ima samo 16 godina, Đorđe Marković iz Čepura kod Paraćina silom prilika postao je glava tročlane porodice. Sa svojom, godinu dana mlađom, sestrom Aleksandrom brine o domaćinstvu, imanju i ocu Aleksandru (60), koji je, posle šloga, nepokretan već tri godine. Njegova majka Željka preminula je pre godinu dana posle srčanog udara.

Iako se na njihova nejaka pleća navalilo mnogo briga, ova vredna deca nijednog trenutka se nisu požalila da im je nešto teško. Stižu da završe sve poslove oko kuće i da idu u školu. Jedino im je, vele, potreban traktor kako bi mogli sami da obrađuju imanje, jer sada moraju da plaćaju oranje, tanjiranje... Pošto to ne mogu od 20.000 dinara, koliko mesečno dobijaju na ime očeve invalidske penzije i naknade za tuđu negu, što im jedva stiže za lekove i račune za struju, Đorđe nadniči po selu.

- Mi smo još deca i malo nam je teže, jer nismo navikli da radimo sve što sada moramo. Ustajem u šest sati, nahranim stoku, počistim štalu, cepam drva i založim šporet kod oca, onda ga presvučem sa sestrom, pa odem u školu. Kupio sam motornu testeru i trimer da bih, kad god me neko pozove, mogao da sečem i cepam drva ili da kosim travu, da bih zaradio koji dinar - kaže Đorđe.

Njegova sestra Aleksandra sprema hranu, čisti i sređuje kuću, hrani stoku ako Đorđe ne stigne, pomaže mu na njivi i da okupa i presvuče oca, jer ne mogu da plaćaju nekoga da to radi.

Pročitajte još - Fond humanosti "Novosti" ulepšao Uskrs zaboravljenima

Kada su čuli njihovu priču, u Udruženju "Paraćin - mali grad veliko srce" odlučili su da pomognu Markovićima. Posle njihove prve akcije, kada je prikupljana pomoć za Mirka Ilića (7) iz Raševice, ovom udruženju se javilo pedesetak ljudi.

Dom porodice Marković

- Svi su tražili novac, a Đorđe traktor kako bi od svog rada mogao da izdržava porodicu. Zato smo pokrenuli akciju sakupljanja novca da bismo mu kupili traktor i cirkular, zamenili stolariju, staru pola veka, kupili još jedan krevet, jer ovaj deli sa sestrom. Svako ko želi da pomogne, može to da učini uplatom na dinarski žiro-račun kod "Komercijalne banke" 205-0000000265615-98, ili devizni 0070800050950, IBAN RS35205007080005095047, otvoren na ime moje supruge Emilije Živanović, koja je zastupnik Udruženja "Paraćin - mali grad veliko srce", koje smo nas dvoje nedavno registrovali sa Nenadom Jeličićem - kaže vođa navijača Partizana za centralnu Srbiju Elvin Stanković Duca.


ZLATNA DECA

- Imam zlatnu decu. Da nije njih, mene odavno ne bi bilo. Mnogo mi je teško što u ovim godinama moraju toliko da rade - zaustio je Aleksandar i počeo da jeca. - Nekada ne mogu da pričam, jer me izda jezik, ali oni u svakom trenutku znaju šta mi treba, ništa ne moram da im govorim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Испосник

15.03.2019. 21:27

@analizator - Какво је то срце, кад тако скрећете са животне теме? Проанализирајте себе, Анализатору!

Драган Р

15.03.2019. 10:05

После оваквих текстова мука ми је кад слушам шарене лаже о демократији и људским правима. Ова, као и сва друга деца на свету у сличној ситуацији, не смеју да зависе од добре воље појединаца, већ морају да буду брига државе. У супротном, шта ће нам уопште држава?