KO GAZDUJE SRPSKOM VODOM: Naši izvori u rukama stranaca

Bojana CARANOVIĆ, Marijana SPASENOV

11. 03. 2019. u 22:02

Kako smo dozvolili da nad 80 odsto izvorišta koja se eksploatišu u Srbiji gazduju inostrane kompanije. Vodne dozvole na 15 godina, svi računaju na produženje. Čak 34 firme eksploatišu izvore, većina iz Nemačke, SAD, Holandije...

КО ГАЗДУЈЕ СРПСКОМ ВОДОМ: Наши извори у рукама странаца

Ilustracija / Depositphotos

VODA je naše bogatstvo, ali od nje vajdu imaju samo stranci. To bi moglo da se kaže za strateški resurs koji Srbija poseduje, jer nad više od 80 odsto izvorišta gazduju inostrane kompanije. Iako po zakonu vlasnik izvorišta vode može da bude samo država Srbija, stranci su se izborili da eksploatišu ovo bogatstvo najmanje 15 godina. To je maksimalan period na koji se izdaju vodne dozvole, ali većina računa na - "produžetke".

Stručnjaci kažu da je naša zemlja bogata kvalitetnim podzemnim vodama, pogodnim za vodosnabdevanje stanovništva, ali da je to ograničen resurs, sa kojim se treba ophoditi pažljivo.

Od ukupnog broja izvorišta zdrave i pitke vode, kojih je oko 400, eksploatiše se svega oko 20 odsto. Istovremeno, postoji i 286 različitih tipova mineralnih, termalnih i termomineralnih voda. Zato je komisija Ujedinjenih nacija, Srbiju uvrstila među prvih 50 zemalja u svetu koje raspolažu velikim rezervama zdrave i pitke vode. Srbija učestvuje sa 0,3 odsto u svetskim izvorima pijaće vode.

Pročitajte još: Vršačka voda dobila krila

Procenjuje se da se trenutno u Srbiji 34 firme aktivno bave flaširanjem vode, ali čak četiri petine flaširane vode koja se puni u Srbiji, rukovode kompanije iz Nemačke, Amerike, Francuske i Holandije.

Po rečima Gorana Trivana, ministra za zaštitu životne sredine, Srbija nema taj luksuz da se razbacuje pijaćom vodom i nije dobro da eksploatacija bude u vlasništvu stranaca, jer je reč o najosetljivijem i najvažnijem planetarnom resursu.

ZAKON UPRAVLjANjE vodovodnim sistemima, pa i izvorištem povereno je ili javnim preduzećima za regionalno vodosnabdevanje, JKP na teritorije opštine ili drugim subjektima, u zavisnosti od toga kome je izdata vodna dozvola - ističu u Ministarstvu poljoprivrede. - Pitanja vezana za potrebna hidrogeološka istraživanja u nadležnosti su organa nadležnih za geologiju.

- Po Zakonu su svi izvori u vlasništvu Srbije, ali su dati pod određenim uslovima na korišćenje. Bez obzira na to koliko godina eksploatisanja su potpisani ugovori, nismo ih otuđili i kako budu isticali ugovori, ili na drugačiji način, trebalo bi da gledamo da vraćamo izvorišta - upozorava Trivan.

Samo devet kompanija koje se bave flaširanjem voda u Srbiji su članovi Poslovnog udruženja proizvođača mineralnih voda naše zemlje. Branka Šerović, direktor ovog Udruženja, kaže da Srbija spada među zemlje koje su relativno bogate izvorima kvalitetne mineralne vode, ali količina vode nije neograničena.

- Punionice prirodnih mineralnih voda i prirodnih izvorskih voda obavljaju flaširanje vode na osnovu rešenja o eksploatacionom pravu, vodnoj dozvoli kojim se utvrđuje pravo i uslovi korišćenja vode, i izdaju se sa određenim rokom važenja - ističe Šerovićeva. - Ova rešenja donosi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na osnovu Zakona o vodama.

Pročitajte još: Gradi se fabrika vode

U ovom Ministarstvu naglašavaju da su vode prirodno bogatstvo i da su u svojini Republike Srbije koje su uređene Zakonom o vodama.

Foto D. Karadarević


- Tim propisom određene su i odgovarajuće obaveze koje se tiču korišćenja, zaštite i zahvatanja voda koje se koriste za piće - odgovaraju u Ministarstvu vodoprivrede. - Svako zahvatanje voda, pa i voda koje se koriste za piće, ne može se obavljati bez vodne dozvole. Ovom dozvolom se utvrđuje način, uslovi i obim korišćenja voda, njome se praktično daje pravo na korišćenje voda i uslovi pod kojim režimom se to može vršiti. Dozvole se daju sa odgovarajućim rokom važenja a najduže na period od 15 godina.

Profesor Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta, kaže da naša izvorišta ne bi smeli tako lako ustupati stranim kompanijama, ali i da bi trebalo napraviti plan kako da vratimo sve što smo dali strancima.

Ilustracija / Depositphotos


- Bez naših primarnih nacionalnih resursa, uključujući i vodu, zemljište, šume, ne može da se planira za budućnost. Što se tiče geotermalnih voda, tu smo na evropskom nivou - kaže Ristić. - Priroda nas je podarila, ali bismo morali da ih koristimo mnogo obazrivije.


ZABLUDE OKO POTENCIJALA

PROFESOR Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta, tvrdi da Srbija nije preterano bogata vodnim potencijalom:

- Kada je reč o autohtonim površinskim vodama, najsiromašniji smo na Balkanu. Iako imamo dosta tranzitnih voda koje nam dolaze sa teritorija drugih država, poput velikih tokova - Dunav, Sava, Tisa, Tamiš, one ne mogu biti strateški osnov za planiranje vodosnabdevanja. Istovremeno, imamo izvesni potencijal podzemnih voda, koje su vrlo kvalitetne i pogodne za vodosnabdevanje stanovništva. I to je limitiran resurs.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

tomkarlo

11.03.2019. 22:23

Hoće li ti stranci usuti vodu u tašnu i odneti je sa sobom? Mogu li je oni izvoziti ako se nama baš neće? Ako nastupi takva kriza oko vode koristiće je oni koji imaju više tenkova, a ne oni gde se ona nalazi.

prcko

11.03.2019. 22:54

jer smo ravni africkim drzavama gde kina otkupljuje zemljiste za poljoprivrednu proizvodnju dok stanovnisto u africi umire od gladi. ne radi se samo o parama vec o tipicnom hohstaplerskom mentalitetu bez ikakvog postovanja i ljubavi prema domovini i onome sta domovina znaci i predstavlja

Pera Detlić

11.03.2019. 23:28

Prodali, fabrike, banke, zemljište, vodu, još ostadoše životinje, i stanovništvo,

Mungos

12.03.2019. 00:09

voda je narodno dobro, ne može niko da je kupi, mogu da eksploatišu izvor a vode Srbije su vlasništvo srpskog naroda. Nek nas naljute još malo, isteramo neposlušne i nacionalizujemo i gotovo

Srboljub

12.03.2019. 00:42

@Mungos - Sve je bilo nacionalizovano nakon Drugog svetkog rata, ali vam to nije valjalo. Komuniste ste demonizovali, sve nacionalizovano privatizovali, što se sada bunite?

Lenka

12.03.2019. 00:56

Bravo za Novosti. Zaista, ko trguje nasom vodom, prodaje nasu zemlju, uredjuje "jugoslovenski" program na rts, stampa udzbenike u Hrvatskoj i ne dozvoljava da deca uce pravu srpsku istoriju?

SaleA

12.03.2019. 03:31

Kad bi znali da flasicu od 600ml vode na zapadu prodaju izmedju $2 i $5, u zavisnosti od mesta gde se kupuje, bilo bi vam jasno zasto je to tako.Zivim u gradu od skoro 2 mil. stanovnika, skoro nigde javne cesme, sve posklanjali pe 10-15 godina, ali zato CocaCola frizideri na svakom cosku...

Мр Радомир Шћепановић

12.03.2019. 04:31

Вратити воду као ресурс у српско власништво!

Lazar

12.03.2019. 04:43

Stranci uzimaju zaradu od vode i gazduju a mi placamo porez za navodnjavanje i odvodnjavanje.Da nije tuzno bilo bih zalosno.

Milivoje

12.03.2019. 05:14

Te kompanije imaju udruzenje koje se zove SEPEN i preko tog udruzenja lobiraju da se kod nas ne uvede depozit, odnosno kaucija, za plasticnu ambalazu jer bi im to smanjilo profit,. Ambalaza od sokova i flasirane vode stravicno zagadjuje prirodnu sredinu. Voleo bih da Novosti malo istraze tu temu. Neko ti prodaje ej vodu, pakuje je u nerazgradivu ambalazu, lukavo te ubedjuje da je ta voda "zdravija", a onda jos lobira protiv resenja za efikasno recikliranje te ambalaze.

Dado

12.03.2019. 07:27

Flasiranje vode mora se stroga kontrolisati, nesme se dozvoliti da voda stoji u plasticnim flasama u pretrpanim lagerima, zapravo treba punit sam onoliko flasa koliko je stvarno sledeceg dana potrebno jer vec drugog dana velikom broju plasticnih flasa iz rezervi istice rok trajanja pa se voda zagadjuje hemikalijama i neupotrebljiva je tu se mora uloziti puno vise paznje ako zelimo da produzimo period koristenja nasih izvora. Ujedno odpadne vode dodatno zagadju a probleme kanalizacije neresavamo

SS

12.03.2019. 07:34

....zato i traje borba zapada i amerike protiv Srbije. Oni razmisljaju dugorocno i planiraju....kako da eksploatisu nasa bogatstva...a voda je najvece...bez nafte se moze ali bez vode ne.

Olja

12.03.2019. 10:12

Niko od predstavnika vlasti, ko god je u pitanju, nema prava da prodaje nase izvore. Ratovi ce se u buducnosti voditi upravo zbog vode. Najostrije reagovati i kazniti politicare-tajkune, koji vrse genocid nad sopstvenim narodom, ostavljajuci ih bez pijace vode.Mozda ce poceti i da nas izgladnjuju, kako bi nas bilo manje! Dobro razmislite sta radite i kakvu buducnost ostavljate buducim pokolenjima.