ŽENKA beloglavog supa, Dobrila, koja je početkom decembra nađena na granici Turske i Sirije, izgladnela, ali zdrava, ne može sama da se vrati u svoje stanište u kanjonu Uvca. Stručnjaci turskog Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine to su joj omogućavali nekoliko puta, ali Dobrila nije uspela, iako je do sirijske granice odletela samostalno, nošena vazdušnim strujama. Posle još jednog neuspešnog pokušaja, ovih dana se opet vratila u svoju privremenu "bazu" u gradu Dijarbakiru.

PROČITAJTE JOŠ - Uvac: Crni orao među supovima

Budući da je reč o strogo zaštićenoj vrsti ptica, po rečima Miljke Dučić, v. d. direktora Rezervata "Uvac", neophodno je da Dobrila u Srbiju bude vraćena po pravilima CITES, Evropske konvencije o prometu ugroženih vrsta preko granice.

PROČITAJTE JOŠ - Beloglavi sup uginuo gladan

- Da bi ova mlada ptica dobila svoj pasoš od CITES i bila transportovana u Srbiju, potrebno je oko 1.600 evra - kaže Dučićeva. - S obzirom na to da upravljamo Rezervatom "Uvac" i, da smo, zapravo, Dobrilin staralac, mi bismo trebali da obezbedimo ta sredstva. No, mi zasad, imamo novca samo za kavez i opremu za transport, jer ćemo subvencije dobiti tek u maju ili junu. A, ptica bi što pre trebalo da se vrati roditeljima u kanjonu Uvca.

I doktor Saša Marinković, ornitolog Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" u Beogradu, potvrđuje da bi Dobrilu trebalo što pre vratiti u Srbiju.

- Kolege iz turskog Ministarstva, svesni važnosti preživljavanja svake jedinke beloglavog supa, gotovo najboljeg čistača prirode, zaista su izuzetno negovali Dobrilu, ali ona očigledno nije u mogućnosti da se sama vrati - kaže Marinković. - Reč je o mladoj ptici, koja se izlegla pre nepunu godinu, a to znači da je još nesamostalna i da su joj i dalje neophodni roditelji i njihovo gnezdo. Njen povratak je zapravo međunarodna akcija, ali još ne znamo da li ćemo mi otići po pticu ili će biti vraćena avionom.

Foto Fondacija za zaštitu ptica grabljivica

Po rečima našeg sagovornika, članovi tima za markiranje Fondacije za zaštitu ptica grabljivica, prošlog leta su u kanjonu Uvca, markirali Dobrilu i dali joj krilnu oznaku "18". Po njoj je u Turskoj i prepoznata.

- Bila je najpitomiji sup na prošlogodišnjem markiranju - kaže Marinković. - Ostala je upamćena i po "selfiju" sa članovima tima. Videlo se da je dobra ptica zato je i dobila ime Dobrila.

POMOĆ

FONDACIJA za zaštitu ptica grabljivica iz Beograda, nedavno je pokrenula akciju sakupljanja novca za pomoć povratku Dobrile u Specijalni rezervat prirode "Uvac". Broj žiro-računa za uplate 325-9500900016839-20, sa naznakom "za povratak Dobrile".