IZNENAĐENjE PRIRODE: Na Dunav sleteli pelikani, patka ledenjarka iz Sibira...

Tanjug

ponedeljak, 18. 02. 2019. u 21:45

 ИЗНЕНАЂЕЊЕ ПРИРОДЕ: На Дунав слетели пеликани, патка ледењарка из Сибира...

Pelikan-kudravi nesit,foto Tanjug

Kaže da je pojava kudravog nesita poslednji put zabeležena 2013. godine na Dunavu kod Velikog Gradišta, kada je uočena jedan primerak
Meštane sela Mihajlovac, kod Smedereva, nedavno je iznenadilo kada su na Dunavu ugledali pelikana,a kako objašnjavaju stručnjaci reč je o kudravom nesitu, najvećoj vrsti pelikana na planeti, čije prisustvo nije tipično za naše krajeve.


"Kada jedna takva ptica poseti neki deo naše zemlje svakako je senzacija. Nešto što je još zanimljivije jeste broj jedinki koji se pojavio, a govorimo o 26 jedinki kudravih nesita. Bitno je da naša javnost zna da se ne radi o prvom viđenju vrste u Srbiji posle 100 godina, kako se pisalo u medijima, jer je u poslednjih 20 godina kudravi nesit viđen više puta", rekao je za Tanjug Slobodana Kneževića iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica.

Kaže da je pojava kudravog nesita poslednji put zabeležena 2013. godine na Dunavu kod Velikog Gradišta, kada je uočena jedan primerak.

Kudravi nesit se u 19. veku gnezdio na području Srbije, ali su pripadnici ove vrste vremenom iščezli sa naših prostora, te se danas, navodi Knežević, mogu videti jedinke koje tokom zime lutaju u potrazi za hranom.


PROČITAJTE JOŠ: Zoo vrt: Stižu pingvini, pelikan i foke


Porast broja ptica koji je primećen u odnosu na 2013. godinu, kaže Knežević, uliva nadu da će se možda u budućnosti neke jedinke gnezditi na obalama naših reka.

"Tako krupnoj ptici, potrebna su velika vodena prostranstva za gneždenje i gde ima dovoljno hrane. Međutim, ono što vidimo kao problem u našoj zemlji za gneždenje pelikana jeste da su velika vodena područja, kao što su ribnjaci u Vojvodini, privatna, te pelikani koji se hrane ribom ne bi došli na ta mesta", objašnjava Knežević.


Slobodan Knežević,foto Tanjug

Dodaje da su preduslov za gneždenje pelikana područja gde se ne lovi i gde ne bi bili proterivani, zato što oni žive u kolonijama i biraju proverene lokacije na kojima nisu uznemiravani.

Pelikani predstavljaju ugroženu vrstu ptica, navodi Knežević i ističe da se na Balkanu gnezdi svega stotinak jedinki, a njihova gnezdilišta na Balkanu su delta Dunava u Bugarskoj i Skadarsko jezero u Crnoj Gori.


foto Tanjug

Procenjuje se da će kudravi nesit "krasiti" obale naših reka još nedelju do dve dana, kada će se, kaže Kneževcih, uputiti ka svojim tradicionalim gnezdilištima.


PROČITAJTE JOŠ: Skadarsko jezero dobilo još 50 pelikana

Međutim, kudravi nesit nije jedina ugrožena vrsta netipična za naše krajeve koja je u poslednjih nekoliko godina posetila naše reke.

Knežević je naveo su retke ptice koje su plivale Dunavom i baršunasti turpan, patka ledenjarka - šarena patka koja nastanjuje Sibir, a koja je viđena i ove godine, zatim, crni orao, kao i mali labud.


foto Tanjug

"Nije reč o vrsti labud grbac koga možemo videti u Zemunu ili na Dorćolskom keju već o posebnoj vrsti koja je takođe ove godine posetila Dunav u do sada najvećem broju - 44 jedinke", ukazao je Knežević.

Zašto ptice sve više gravitiraju van svojih tradicionalnih staništa, Knežević kaže da je to zbog toga što je mnogo ptica ugroženo, a da je pre svega glavni ugrožavajući faktor nestajanje njihovih staništa, naoričito vodenih koja se isušuju.

Međutim, ističe Knežević, sigurno je da uticaj imaju i klimatske promene, te će dalja istraživanja pokazati da li su upravo klimatske promene glavni faktor što ćemo sve češće na Dunavu viđati kudravog nesita, patku ledenjarku ili male labudove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Sinisa Stojcic

18.02.2019. 23:10

Najlepse selo u Srbiji je Mihajlovac negotinski. Pelikani su to dokazali, posetite ovu malu Veneciju

Sinisa Stojcic

18.02.2019. 23:35

Nije taj Mihajlovac, nego Mihajlovac kod Negotina, najlepse krajinsko selo

Salle

19.02.2019. 08:08

Jeste pelikani su vidjeni u Mihajlovcu kod Negotina licno ih video , dobar boravak pelikanima i pozdrav najepsem selu u Srbiji